Kálmán Olga népszerűbb Karácsony Gergelynél, de Kerpel-Fronius Gábor előzheti őket az előválasztáson

2019. június 14., 12:10

Szerző:

Az IDEA Intézet felmérte a fővárosi előválasztás jelöltjeinek támogatottságát. A közvélemény-kutatáshoz az adatokat 2019. június 8–9-én vették fel, vagyis mindössze pár nappal azután, hogy a Momentum és a Demokratikus Koalíció bejelentette jelöltjét.

A felmérést – összesen 800 megkérdezett részvételével – azon budapestiek körében végezték, akik már most tudják, hogy biztosan elmennek a fővárosi előválasztásra.

Eszerint Kálmán Olgának 44 százalékos, Karácsony Gergelynek 26 százalékos, Kerpel-Fronius Gábornak 18 százalékos támogatottsága van. A szavazni szándékozók 12 százaléka még nem tudja, hogy kit támogat majd az előválasztás jelöltjei közül.

Az Intézet Facebook-oldalán azt írta, hogy az eredmények hangsúlyozottan azon politikailag aktívak preferenciáit tükrözik, akik már június elején biztosra mondták, hogy elmennek szavazni az előválasztáskor, vagyis az nem a budapestiek véleményét mutatja.

Az adatokat a végeredményre tekintettel érdemes nagy óvatossággal kezelni. Az arányokat módosíthatja az, hogy a Momentum mindössze június 3-án közölte, hogy Kerpel-Fronius Gábort indítja az előválasztáson. A DK pedig június 6-án jelentette be, hogy Kálmán Olga a párt főpolgármester-jelöltje. A tévés műsorvezető mégis magasan vezeti a listát a felmérés szerint.

Utóbbira az szolgálhat magyarázatul, hogy az előválasztás elsősorban a fővárosi baloldal vívmánya, tehát Kálmán Olga DK-s támogatottságú megjelenése azonnali hatással volt az MSZP-P és a DK nagy átfedést mutató táborára. Kerpel-Fronius ugyanakkor azért lehet esélyes a kutatásbeli harmadik helye ellenére, mert a Momentumos támogató bázisnak is mindössze 5 napja volt reagálni a jelölésre előválasztásra, márpedig a mintavétel a biztosan szavazók közül történt. Ha a Momentum ismét jól tudja mozgósítani szavazóit, mint tette az EP-választáson, Kálmán Olgát is előzheti jelöltjük. Karácsony Gergely esélye az lehet, ha a pénteki vitán meggyőzi az elpártolni látszódó baloldali szavazókat, hogy Kálmán Olgával szemben őt támogassák.

 

A női szavazók körében Kálmán Olga némileg nagyobb támogatottságot élvez, eszerint a biztos szavazók közül 46 százalék rá voksolna, míg a férfiak 41 százaléka támogatná őt. Karácsony Gergely a női szavazók körében 29 százalékot, a biztosan voksoló férfi szavazók között pedig 23 százalékot ért el. Kerpel-Fronius a nőktől 14 százalékot, a férfiaktól 23 százalékot kapott.

Kálmán Olga támogatottsága jelentősen magasabb az alapfokú végzettségűek körében, ott 62 százalékot ért el. A középfokú végzettségűek 50 százaléka, a felsőfokú végzettségűek 36 százaléka szavazna rá. Karácsony Gergely támogatottsága végzettség szerint emelkedik, 21 százalékról 29 százalékra. Kerpel-Fronius támogatottsága az alapfokú végzettségűek körében mindössze 5 százalék, a felsőfokúak körében viszont 25 százalékot ért el.

Korcsoportot tekintve a 18–39 évesek Kerpel-Fronius Gábort támogatják, a Momentum jelöltje itt 38 százalékot kapott. A 40-59 éves korcsoportban, illetve a 60 év felettiek körében egyértelmű Kálmán Olga előnye 46, illetve 51 százalékkal.

Fotó: Facebook/IDEA Intézet

A pártpreferencia szerint az MSZP és a Párbeszéd szavazói Karácsony Gergelyt támogatják, az LMP-s szavazók majdnem fele pedig Kerpel-Fronius Gábort. A Jobbik és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt támogatóinak 45 százaléka a DK jelöltjére voksolna.