Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Elfogadta az ügyészség Kaleta Gábor ítéletét

2020. július 6. 18:33 - szerző: 168 Óra - forrás: Blikk

Nem vonul börtönbe Kaleta Gábor, mivel elfogadta az ügyészség az ítéletét. Ha a döntés a volt diplomatának is megfelel, felfüggesztett szabadságvesztéssel és alig több mint félmillió forintos pénzbüntetéssel megúszhatja a pedofilbotrányát − írja a Blikk.

A lap azt írja, hogy bár a nyomozás során a volt perui nagykövet nem ismerte be tettét, az előkészítő ülésen ezt megtette. A védelem és az ügyészség is három nap gondolkodási időt kért, ezért nem emelkedett rögtön jogerőre a bíróság döntése.

A Fővárosi Főügyészség a Blikkel azt közölte, tudomásul veszik az ítéletet.

− A Fővárosi Főügyészség a vádiratában a vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta abban az esetben, amennyiben a vádlott nem mond le a tárgyalás jogáról, illetve az előkészítő ülésen nem tesz beismerő vallomást 

− mondta Gasz Péter szóvivőt helyettesítő ügyész.

Felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását pedig akkor látta indokoltnak az ügyészség, ha a vádlott az előkészítő ülésen a bíróság előtt beismer és lemond a tárgyalási jogáról.

A járványhelyzet miatt még májusban a bíróság tárgyalás nélkül ítélte Kaletát egy év szabadságvesztésre két és fél évre felfüggesztve, továbbá félmillió forintos pénzbüntetésre.

Ezt azonban az ügyészség beismerés hiányában nem tartotta elég szigorúnak, ezért kérte a vádhatóság a tárgyalás megtartását.

− Mindkét büntetési indítvány lényegileg megfelelt a Fővárosi Főügyészség illetékességi területén működő bíróságok büntetéskiszabási gyakorlatának 

− jelentette ki a szóvivőt helyettesítő ügyész.

Az ügyészség indítványára a bíróság a vádlottat pártfogó felügyelet alá is helyezte, továbbá

a vádlott azt is okirattal igazolta, hogy önkéntes orvosi kezelésnek vetette alá magát.

A Blikk érdeklődött Kaleta Gábor védőjénél, Mester Csabánál arról, hogy ők is elfogadják-e az ítéletet, ám az ügyvéd nem akart nyilatkozni, mondván, nincs sajtónyilatkozati joga.