Enyhébb ítéletet kaphatnak az oltáskritikus szülők, akiknek meghalt a hat hónapos csecsemője

2019. október 16., 14:10

Szerző:

Emberölésről gondatlanságból elkövetett emberölésre minősíthetik át a vádat az oltáskritikus szülők meghalt csecsemőjének ügyében - írja az Index.

L. Csaba és feleségének pere rövid szakértői véleménnyel és elnapolással folytatódott szerdán a Budapest Környéki Törvényszéken. A vád szerint 2013. január 1-jén a házaspár másfél hónapos csecsemője rosszul lett, sírt, míg végül délután többször sugárban hányni kezdett. A család vendéglátója orvost akart hívni a gyerekhez, ám ezt az anya, L. Ada nem engedte meg a férje beleegyezése nélkül, ezért felhívta a távollévő apát, aki megtiltotta, hogy orvost hívjanak. Mivel a gyerek állapota késő estére sem javult, végül kihívták az ügyeletet. A hathetes gyerek a kórházban halt meg egy héttel később.

A pernek arra kell választ adnia, hogy a baba agyvérzésében szerepet játszott-e, hogy nem születésekor, hanem csak utána két héttel kapta meg a gyermekorvostól a K-vitamint, valamint arra, hogy halálában közrejátszhatott-e az, hogy az orvosi segítség L. Csaba tiltása miatt később érkezett a kelleténél.

A szerdai tárgyalási napon perbeszédek is következtek volna, de a bíró elnapolta a tárgyalást. 

A törvényszék a bizonyítás eredményeként megállapította, hogy a vádirati tényálláshoz képest a vádlottak terhére rótt bűncselekmény minősítése a vádtól eltérően, enyhébben, gondatlan emberölés vétségeként is minősülhet, melynek büntetési tétele 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés - olvasható a Budapest Környéki Törvényszék szerdai közleményében. 

L. Csaba az Index szerint kész a luxemburgi bírósághoz fordulni, mert kérdésesnek tartja, hogy az uniós törvények értelmében folytatható-e még a per.