A világ legnagyobb jurtáját építik fel Bugacon, több száz magyar lovas száguldozik majd a pusztán

2019. június 26. 12:13 - szerző: 168 Óra

Augusztus 16-18. között rendezik meg az 5. Ősök Napját. Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye idén is Bugacon lesz, ott épül fel a világ legnagyobb jurtája ezúttal is.

A legtöbb magyar hagyományőrző csoportot tömörítő és képviselő Magyar Turán Szövetség kezdeményezte az ünnep megtartását, így 2011-ben Bugacon rendezték meg az első Ősök Napja ünnepet amelyet azóta minden második évben rendeznek meg.

A tradicionális seregszemlén harci bemutatók, lovas versenyek és lovas vetélkedők, íjász programok, a magyar-hun-avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei és

magyar táltos-zenei programok kerülnek a középpontba.

Ősmagyar lovasbemutató
Fotó: Kurultáj

Bugacon minden évben hatalmas jurtatábor épül, a honfoglalás-kori táborban a kézműves mesterek a fegyverkovácsolás és bronzöntés tudományát mutatják be a látogatók számára. Az Ősök Sátrában antropológiai-régészeti kiállítás látható, amely a hunok, avarok, és a honfoglaló magyarok embertani és tárgyi emlékeit mutatja be.

Az előadósátorban a tudományos élet képviselői szakmai előadásokon osztják meg a tudományos ismereteket a honfoglalók viseletéről, fegyverzetéről, az ősi sztyeppei népek istenképéről, kultúrájáról, szokásairól: régész, antropológus, történész, zenetörténész is értekezik a legfrissebb kutatásokról.

A tervek szerint 500-600 lovas és gyalogos hadi hagyományőrző részvételével zajlik majd a tradicionális seregszemle. Bugacon rendezik meg a bothúzó magyar bajnokságot és a magyar övbirkózó nemzeti bajnokságot is – írta a Székelyhon.