Ripost: 7-8 évet kaphat a Hableány elsüllyesztésével vádolt Viking Sigyn kapitánya, Jurij C.

2019. november 23., 12:56

Szerző:

Novemberre ígérte a Fővárosi Főügyészség a vádemelést a Hableány-tragédia ügyében, és Rab Ferenc helyettes szóvivő a Ripost kérdésére megerősítette: tartják magukat a határidőhöz, jövő héten benyújtják a vádemelést. A rendőrség október közepén zárta le a május 29-én történt, 28 emberéletet követelő baleset ügyében a nyomozást. A Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij C.-t halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésével, és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsították, várhatóan a vád is ez lesz.

A magyar törvények szerint a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése 2-8 évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő, ehhez jön még a segítségnyújtás elmulasztása miatt adható maximum 3 év.

„Becslésem szerint legfeljebb 7-8 évet kap, persze a bíróságon még bármi történhet, ez csak a papírforma szerinti számítás” – fejtegette dr. Gulyás Krisztián, aki a Hableány kapitányának családját képviseli.  „A törvény ugyanis figyelembe veszi azt, hogy nem szándékosan ölte meg a baleset áldozatait. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy mégiscsak 28 ember élete szárad a lelkén” – tette hozzá.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.