Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Ripost: 7-8 évet kaphat a Hableány elsüllyesztésével vádolt Viking Sigyn kapitánya, Jurij C.

2019. november 23. 12:56 - szerző: 168 Óra

Novemberre ígérte a Fővárosi Főügyészség a vádemelést a Hableány-tragédia ügyében, és Rab Ferenc helyettes szóvivő a Ripost kérdésére megerősítette: tartják magukat a határidőhöz, jövő héten benyújtják a vádemelést. A rendőrség október közepén zárta le a május 29-én történt, 28 emberéletet követelő baleset ügyében a nyomozást. A Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij C.-t halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésével, és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsították, várhatóan a vád is ez lesz.

A magyar törvények szerint a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése 2-8 évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő, ehhez jön még a segítségnyújtás elmulasztása miatt adható maximum 3 év.

„Becslésem szerint legfeljebb 7-8 évet kap, persze a bíróságon még bármi történhet, ez csak a papírforma szerinti számítás” – fejtegette dr. Gulyás Krisztián, aki a Hableány kapitányának családját képviseli.  „A törvény ugyanis figyelembe veszi azt, hogy nem szándékosan ölte meg a baleset áldozatait. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy mégiscsak 28 ember élete szárad a lelkén” – tette hozzá.