Juncker finoman porig alázta a határkerítésre pénzt kérő Orbánt

2017. szeptember 6. 08:40 - szerző: Ágoston Zoltán

Az Európai Bizottság elnöke válaszolt a magyar miniszterelnök levelére. Magyarország több mint négymillió euró támogatást bukott csak azért, mert nem készült el a papírmunkával.

Orbán Viktor még augusztus 31-én írt levelet arról, hogy szeretné, ha az Európai Bizottság kifizetné annak a 270 milliárd forintnak a felét, amelyet Magyarország az elmúlt két évben a déli határkerítés megépítésére és más határvédelmi intézkedésekre költött. Erre először Alexander Winterstein bizottsági szóvivő válaszolt, jelezve, hogy a testület megvizsgálja a támogatás lehetőségét, de határkerítés építésére nem ad pénzt, most pedig elnökként Jean-Claude Juncker írt.

Orbán és Juncker 2015-ben Brüsszelben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

A levelet a Politico szerezte meg. Tanúsága szerint Juncker  elégedetten nyugtázza, hogy Orbán észrevette, milyen jelentőséget visel a szolidaritás az Európában – a miniszterelnöki levél erre hivatkozva kért 135 milliárd forintot –, utána viszont arra emlékeztet, hogy Magyarország az elmúlt négy év alatt hány lehetőséget hagyott ki az EU-s támogatások területén:


  • Az Orbán-kormány négymillió euró (átszámítva több mint 1,2 milliárd forint) gyorssegélyt kapott 2015-ben, de inkább visszafizette.

  • Magyarország mindössze az egyharmadát hívta le annak a 6,26 millió eurónak, amely három sürgősségi alapban állt a rendelkezésére, a teljes összeget pedig egyszerűen nem kaptuk meg, mert az Orbán-kormány nem készült el a papírmunkával.

  • Az EU belső biztonsági alapjában van egy  40 millió eurós keret, amely kifejezetten Magyarország rendelkezésére áll, és amelyhez az Orbán-kormány jelenleg is hozzáférhet.

  • A 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban Magyarország 25 milliárd euró EU-s támogatást használhat fel, amely az ország éves GDP-jének három százaléka. Ami az összeget illeti, az EU tagországai közül csak heten kapnak ennél többet, ami pedig a GDP-t, nincs másik tagország, amelynek a gazdaságában az EU-s támogatás ilyen jelentős szerepet töltene be.

  • 2015 szeptemberében Magyarország visszautasította, hogy más EU-tagországok átvegyenek tőle 54 000 menekültet.


Nehéz ezt nem úgy érteni, hogy Juncker finoman alázza Orbánt, amitől függetlenül az Európai Bizottság elnöke a levélben hangsúlyozza, hogy megvizsgálják Orbán kérését, és indokolt esetben további támogatást fognak nyújtani az országnak. A szolidaritás egyébként – fűzi hozzá egy oldalvágással – „kétirányú utca”, és nem egy „à la carte menü”, amelyből valaki kiválaszthatja, hogy milyen támogatást akar, a rá nézve is kötelező döntésekből – az Orbán-kormány esetében a menekültek befogadásából – viszont nem kér.