Vizsgálatot indít a NAIH Pikó András ellen, miután a polgármester nyilvánosságra hozta, hogy a józsefvárosi lap közvetlen fideszes pártirányítás alatt működött

2019. december 24., 08:16

Szerző:

Vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Pikó András józsefvárosi polgármester adatkezelési gyakorlata miatt – árulta el Péterfi Attila NAIH-elnök a Magyar Hírlap kérdésére. A NAIH-hoz azután érkezett bejelentés, hogy Pikó András a múlt héten a Facebookon megírta, hogy a Józsefváros című lap szerkesztőségének teljes rendszerét törölték, voltak gépek, amelyekből a winchestert is kiszedték, valószínűleg eltüntetendő a közvetlen pártirányításra utaló jeleket. A polgármester két e-mailt is nyilvánosságra hozott, amelyet Nyerges Zoltán, a Józsefváros főszerkesztője küldött, hogy jóváhagyassa a lap augusztus végi számának és egyik szeptemberi számának teljes anyagát. Észrevételeket kért a címzettektől, a többi között Kocsis Máté volt kerületi polgármestertől, a Fidesz parlamenti frakciójának a vezetőjétől.

Ettől függetlenül a NAIH vizsgálatot indított Pikó András ellen, ugyanis az általános adatvédelmi rendelet fogalommeghatározásai alapján a munkahelyi e-mail-fiók tartalma személyes adatnak, a személyes adaton elvégzett bármely művelet pedig adatkezelésnek számít.