Jozef Rohác beismerte, hogy ő ölte meg Prisztás Józsefet

2018. augusztus 14., 18:21

Szerző:

Ártatlanul ül a börtönben Hatvani István, akit 2016-ban jogerősen elítéltek Prisztás József meggyilkolásáért. Jozef Rohác részletes keddi vallomást tett, amelyben bevallotta, hogy 1996. november 1-én ő ölte meg a vállalkozót, a a rendszerváltás utáni évek éjszakai életének egyik meghatározó alakját – értesült az Index.

A közkeletű vélekedések szerint a Prisztás-gyilkosság adta meg az alaphangot a magyar alvilágon az 1990-es években végigsöprő leszámolási hullámhoz.

Jozef Rohác csaknem nyolc órán át beszélt egy kihallgatáson. A nyomozók kérdéseire pontosan leírta a gyilkosság részleteit, és elmondta, hogy a tudomása szerint Prisztás József meggyilkolására az orosz-ukrán maffiától érkezett a megbízást, de ezt csak az a Jozef Hamalától tudja, aki a közvetítő volt az ügyben, és aki már nem él. Ha ez igaz, azt jelentheti, hogy az ügyben Portik Tamást is ártatlanul ítélték el, őt ugyanis 2016 májusában a Fővárosi Ítélőtábla felbujtóként jogerősen tizenöt év fegyházra ítélte. Prisztás Józsefnek egy ingatlan körül  kitört elszámolási vita miatt kellett meghalnia. A vállalkozót 1996. november 1-jén fényes nappal, Óbudán a Ladik utcában lőtték le, amikor autójába szállt be. Gyilkosa kerékpárral menekült el a helyszínről.

Prisztás József adósa és munkatársa, Fazekas Ferenc merénylet szemtanújaként korábban azt vallotta, hogy a gyilkos átlagos testalkatú volt. Ezt mondta a rendőröknek egy másik szemtanú is, aki szerint a 30 év körüli, kifejezetten alacsony, átlagos testalkatú férfi fekete sapkát vagy csuklyát viselt, amihez képest az ügyben azt a Hatvani Istvánt ítélték el, aki a gyilkosság idején 140 kilogrammot nyomott.

Jozef Rohác – aki  az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság elkövetője is – a keddi vallomásában tett egy megjegyzést, hogy ezekben az ügyekben a bíróságok teljesen sötétben tapogatóznak, mindegyikben csak részigazságokat állapítanak meg igazságként.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.