Jövő héttől nincs igazgatója a pásztói óvodának, mert a fideszes többségű önkormányzat nem támogatta az egyetlen jelöltet

2018. augusztus 10. 13:03 - szerző: 168 Óra

Elutasította az egyetlen jelölt pályázatát a helyi egyesített óvoda vezetésére a képviselő-testület Pásztón. A rendkívüli ülést július 27-én azért tartották, mert augusztus közepén lejár a jelenlegi vezető megbízatása, pedig a nevelési év hamarosan elkezdődik. Helyettese nincs, ő most megy nyugdíjba – írja az Index.

Pásztón a Városi Önkormányzat Óvodája három tagintézményből áll. A kilenc csoportba összesen 225 gyerek jár. Zagyi Editet 2017 áprilisában nevezték ki az egyesített intézmény élére megbízottként, ő korábban az egyik tagóvodát vezette. Munkájával kapcsolatban nem merültek fel kifogások. 

Zagyi Edit
Fotó: Youtube

A jogszabályok ma már közoktatási vezetői végzettséghez kötik egy óvoda vezetését is, ezért nehéz megfelelő végzettségű vezetőt találni. Az önkormányzat ezért már 2016-ban beiskolázta Zagyit egy ilyen képzésre, a kétéves posztgraduális képzést az önkormányzat fizette.

Idén tavasszal írták ki a pályázatot az egyesített óvoda igazgatói tisztségére, egyedül Zagyi pályázott rá. Igazgatói pályázatát a nevelőtestület 10:6 arányban támogatta, míg a dajkákból, konyhásokból, karbantartókból, adminisztratív munkatársakból álló alkalmazotti testület csak 19:17 arányban szavazott mellette.

Zagyi szerint ez azért történt, mert ő rendet akart teremteni a korábban kaotikus intézményben, ezért megvont olyan jogtalan kedvezményeket, mint a feketén kiadott szabadságok, és a szabályok betartására kötelezte a dolgozókat.

Idén tavasszal durvult el a helyzet a fideszes többségű önkormányzat és Dömsödi Gábor polgármester között, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva a testület feloszlatta magát. Az időközi önkormányzati választást most vasárnap, augusztus 12-én tartják. A júliusi rendkívüli ülés célja az volt, hogy döntsenek az óvoda-vezetői pályázatról, mivel Zagyi megbízatása augusztus 15-én lejár.

Zagyinak már állítólag korábban a szemére vetették, hogy „Dömsödi embere", így nem sok esélye lesz arra, hogy óvodavezető legyen Pásztón. Erre azt mondta, hogy ő mindig is Fidesz-szavazó volt, viszont sohasem politizált, és jól együtt tudott dolgozni Dömsödivel is.

Az ülésen derült ki, hogy az önkormányzat nem sokkal korábban kapott egy levelet, amit az óvoda 12 dolgozója írt alá. Ebben az igazgató „ledorongoló beszédstílusát", autokratizmusát nehezményezik, és személyzeti döntéseit bírálják. Egyúttal azt javasolták, hogy csak egy évre nevezzék őt ki, ami alatt „bizonyíthatja rátermettségét".

A fideszes képviselők ezt komolyan vették, és egyetértettek az egy éves kinevezéssel. Annak ellenére, hogy ez törvénybe ütközik, amit Zagyi is hangsúlyozott az ülésen. Ugyanis ha a pályázat szabályos volt, és a képviselő-testület támogatja a jelöltet, akkor öt évre kell kinevezni.

– Vajon mi az oka annak, hogy a fideszes képviselők most egy az önkormányzathoz váratlanul beszállingózott, a becsületsértés határát súroló kijelentésekkel teli levélre hivatkozva akarják megakadályozni ötéves kinevezésemet? A levelet 12 dolgozó írta alá, azaz az óvoda alkalmazottainak 28 százaléka nem ért egyet a munkámmal, akkor az elég indok arra, hogy megakadályozzák a kinevezésemet? Ha a választók 28 százaléka is ír egy levelet, hogy nem tetszik nekik a polgármester stílusa, akkor őt is le lehet mondatni?

– tette fel a kérdést Zagyi a képviselőknek.

Kritikaként olyan érv is elhangzott, hogy pályázatában túl sokszor szerepel az én szó, azaz hosszan ír egyes szám első személyben magáról.

Az Index érdeklődésére Farkas Attila, a helyi Fidesz önkormányzati képviselője azt válaszolta, hogy a szavazati arányokból és a levélből úgy érzékelték, hogy komoly feszültségek vannak az óvodában, és felmerült a veszély, hogy Zagyi kinevezésével többen távoznak az intézményből.