Jött a politikai kinevezés, három ismert kutató mondott fel a szegedi lézerközpontban a kutatást veszélyeztető döntések miatt

2019. április 8., 09:43

Szerző:

Az elmúlt hetekben leváltották a szegedi lézerkutató központ (ELI-ALPS) vezetőjét egy bankszektorból jövő emberre, aki a kutatókat és az irányító testületet megkerülve kinevezett valakit az intézet egyszemélyes átvilágítására – tudta meg az Index. A bankszektorból jövő ember Jakab László, a a Citibank Befektetési Szolgáltató Kft. volt elnök-vezérigazgatója, a Nemzeti Vagyonkezelő volt gazdasági főigazgatója, akivel együtt 20 milliárd forint is érkezett, a március 8-i Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat tanúsága szerint ugyanis ennyi pénzt kapott a lézerkutató központ egy olyan új projektre, amelynek még messze nincs bevett módszertana, a benne rejlő lehetőségekkel szemben pedig jelentős kételyek vannak a tudományos életben.

Átadták a szegedi lézerközpont új épületeit A miniszterelnök a 2017-es megnyitón
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Emiatt két német és egy magyar kutató, Faigel Gyula, Széchenyi-díjas fizikus, az MTA rendes tagja, Reinhard Kienberger, a müncheni műszaki egyetem részecskefizikusa és Gerhard G. Paulus, a Jénai Friedrich Schiller Egyetem világhírű részecskefizikusa azonnali hatállyal lemondott a tanácsadó bizottsági tagságáról.  Az Indexhez eljutott levelükben azt írják:

„Mély megdöbbenésünkre a létesítményt és hírnevét fenyegető azonnali kockázatokról szereztünk tudomást(...)Ezek egyikéért sem kívánunk felelősséget vállalni. (...) Őszintén reméljük, hogy a létesítmény visszatér az elfogadott sztenderdekhez és az elfogadott küldetéséhez.”