Jótékonysági árverést indított a Sociopoly és az Indahouse a borsodi gyerekek oktatásáért

2018. december 11., 12:22

Szerző:

Jótékonysági árverést indított a Szociopoly stáb és a Gyerekesély Közhasznú Egyesület – GYERE. Licitálni lehet online a Szociopoly Facebook-oldalán meghirdetett 22 db régi Szociopoly-molinóból újrahasznosított Szociopoly-táskára, amelyben két színházjegy is van. Az árverés teljes bevételét az Indahouse Hungary Önkéntes- és Gyerekközpont felépítésére fordítják.

Az Indahouse négy éve dolgozik a borsodi gyerekekkel négy faluban: Ináncs, Hernádszentandrás, Pere és Hernádbűd. Hétvégente önkénteseik odautaznak, fejlesztő foglalkozásokat tartanak a gyerekeknek.

Benkő Fruzsina, az Indahouse vezetője a 168 Órának elmondta, hogy az egyesület május óta épít adományokból és önkéntesek segítségével egy saját központot Hernádszentandráson. Azért van rá szükség, mert eddig nem volt saját helyük, szívességből kaptak helyszínt a falvakban. Nemrég költözniük kellett, ezért döntöttek egy állandó központ felépítése mellett.

Fotó: Facebook

Jelenleg 110 gyerekkel dolgoznak minden hétvégén, önkénteseik most már több mint 130-an vannak. A csapatban mindenki mást csinál. Van, aki mentorálja a gyerekeket, van, aki a tananyagot készíti elő, és van, aki odautazik és foglalkozik a gyerekekkel.

A Sociopoly stábja a jótékonysági árveréssel támogatja az egyesület építkezését.

A Sociopoly nevű érzékenyítő, interaktív társasjáték a Gazdálkodj okosan! mintájára készült. A játékosok mélyszegénységben lévő családok helyzetébe kerülnek, és úgy kell eltölteniük egy hónapot, ahogyan azt egy mélyszegénységben élő család teszi ma Magyarországon.

Például dönteniük kell, hogy közmunkára mennek, vagy feketén vállalnak-e munkát. Befizetik-e a sárga csekket, vagy megveszik a gyereknek a szemüveget. Hogy hova mennek bevásárolni, például egy fuvarral elmennek egy városba vásárolni, ahol egy alkalommal elköltenek egy nagyobb összeget, vagy kis részletekben vásárolnak inkább egy helyi, drágább boltban, ahol esetleg hitelt is kapnak. 

Fotó: Facebook

A játékból színházi előadás is készült. Olyan táblát használnak, amit a földre terítenek le molinó anyagból. Most a szervezők lecserélték a táblát, a régi anyagból pedig a Medence Csoport varrt 22 egyedi táskát. Ezeket a táskákat lehet az online árverésen megvásárolni a Sociopoly Facebook-oldalán, a táskákra kommentben lehet licitálni.

Mindegyik táskához jár 2–2 színházjegy. December 17-én lesz ugyanis egy színházi előadás, a nézők és játékosok azok lesznek, akik a liciten táskát vettek. Mellettük részt vesz négy közismert személy, mint a csapatok vezetői: Hernádi Judit, Veiszer Alinda, Dés László és Nyáry Krisztián.

Az előadás szintén interaktív társasjáték lesz, ahol színészek játszanak el jeleneteket. A történet egy falu életét mutatja be, ahol a családoknak folyamatosan döntéseket kell hozniuk arról, hogy mire költenek és mire nem.

Holnap ér véget a licit.