Visszautasította Rétvári Bence a szombathelyi színházi cenzúrát firtató képviselői indítványt

2019. szeptember 11. 16:35 - szerző: 168 Óra

Ungár Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumát kérdezte arról, hogy mi a tárca az álláspontja arról, hogy cenzúráz egy városvezető egy neki nemtetsző színdarabot. Az LMP írásbeli kérdésére Rétvári Bence államtitkár válaszolt – írja az ugytudjuk.hu.

Az ügy előzménye, hogy a szombathelyi Weöres Sándor Színház színészei és annak igazgatója, Jordán Tamás egy darabot akartak bemutatni a Savaria Karnevál csütörtöki megnyitóján. A portál információi szerint a negyedórás darabban a Savariát alapító Claudius császár a modern kori Szombathelyre álmodja magát, a színház így mutatta volna be, hogy mit szólna a néhai császár 2000 év távlatából ahhoz, hogy milyen is lett a város. Puskás Tibor, a város fideszes polgármestere azonban nemtetszését fejezte ki a darabbal kapcsolatban, így az csak vasárnap mehetett le. Igaz, akkor teltházzal.

Puskás Tivadar és Hende Csaba 2012-ben a Savaria Karneválon
Fotó: MTI//Kászoni László

Rétvári Bence azt válaszolta Ungár Péter érdeklődésére, hogy a Savaria Történelmi Karnevál Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának ünnepi rendezvénye. Annak a lebonyolítására kijelölt szervezet tulajdonosa a városi önkormányzat és a Szombathelyi Turisztikai és Testvérvárosi Egyesület. A Kft-ben az állam tulajdonosi joggal nem rendelkezik.

„A fentiekre tekintettel a kérdésben hivatkozott Savaria Történelmi Karnevál megszervezése, programjának összeállítása, valamint lebonyolítása kizárólag Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatára tartozik, amelyben az Mötv. idézett rendelkezéseiből adódóan a helyi közügyek ellátása keretében, önállóan jogosult intézkedni és dönteni. (...) Tekintettel arra, hogy a kérdés nem felel meg sem az Alaptörvény 7. cikk (2) bekezdésében foglaltaknak, sem pedig a HHSZ - kérdések benyújtási rendjére vonatkozóan rögzített - szabályainak, ezért indítványát a HHSZ. 124. § (1) és (4) bekezdése alapján, a 121. § (4) bekezdés a) pontjában foglalt jogkörömmel élve visszautasítom”

– válaszolta Rétvári Bence.