Jól megalázta Szlovákiát a Mandiner, amiért a szlovákok nem engedték meg, hogy az amerikai hadsereg szabadon mozogjon az országban

Az Orbán-kormány viszont belement abba, hogy engedély nélkül használhassa felvonulásra hazánkat az USA.

2019. március 12., 15:40

Szerző: Molnár Richárd

Szlovákia nemet mondott arra a típusú védelmi megállapodásra az Egyesült Államokkal, amelyet viszont Magyarország alá fog írni. A szlovák védelmi minisztérium ráadásul azt is bejelentette, hogy a továbbiakban részt sem vesznek azon a tárgyaláson, amelyet az USA kezdeményezett az egyezményről, mert annak elfogadása veszélybe sodorná az ország szuverenitását.

A szlovákok által elutasított védelmi együttműködési megállapodás (DCA) leglényegesebb eleme, hogy annak elfogadásával az amerikai szárazföldi csapatok, repülők és fegyverek szabadon, előzetes engedélykérés nélkül mozoghatnak az aláíró ország területén.

Ez a típusú kétoldalú megállapodás nem tartozik azok közé a kötelezettségek közé, amelyek NATO-tagként vonatkoznak Magyarországra. Ahhoz például, hogy a NATO keretein belül amerikai csapatok jöhessenek hazánkba, külön szövetségi szintű döntésekre van szükség.

Az Egyesült Államok azonban sok országgal köt DCA-megállapodást, hogy segítségével könnyen és gyorsan tudja mozgatni haderőit külföldön. Ilyen esetekben többnyire anyagi ellentételezést is ad. A szlovákoknak például felajánlották két katonai repülőtér felújítását.

Amerikai ĂŠs magyar katonĂĄk kĂśzĂśs kikĂŠpzĂŠse a Bakonyban Amerikai és magyar katonák közös kiképzése a Bakonyban, 2018. augusztus 3.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Magyarország azonban nem adta be könnyen a derekát, ugyanis a DCA tulajdonképpen a magyar szuverenitás erős korlátozásának is tekinthető, hiszen az USA-nak nem kell engedélyt kérnie a magyar kormánytól az ország területének használatához. Az amerikaiak azonban azzal vágtak vissza, hogy az egyezmény aláírásának halogatásával a Magyarország az agresszív külpolitikát folytató Oroszország kezére játszik. Végül másfél évnyi tárgyalás után a magyarok belementek a szerződés aláírásába, amit februári budapesti látogatásán közösen jelentett be Mike Pompeo amerikai és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.

A szintén NATO-tag Szlovákia azonban sokkal tovább ment a tárgyalások elutasításával. A szlovák védelmi tárca indoklásában közölte: veszélyezteti, illetve korlátozza a Szlovák Köztársaság szuverenitását azoknak a jogi feltételeknek a megteremtése, amelyek lehetővé tennék, hogy idegen fegyveres erők korlátlan ideig úgy tevékenykedjenek az ország területén,

ráadásul az erről szóló szerződést annak megkötésétől számítva leghamarabb tíz évvel lehet felmondani, s a szerződés felmondása azt követően is 12 hónapos felmondási időhöz kötött.

A szaktárca közleményében rámutatott: ha idegen haderő ilyen körülmények között tevékenykedhetne az országban, az a NATO terminológia szerint idegen hadsereg katonai támaszpontjának létrehozásával jelentene egyet, és ezt a szlovák minisztérium elutasítja. A tárca szerint a DCA-szerződés precedenst teremtene arra, hogy Szlovákia területén idegen haderő állomásozzon, ráadásul úgy, hogy a szerződés nem szabná meg az országban állomásoztatott amerikai katonák maximális létszámát, az általuk használt hadászati technika mibenlétét és konkrét célját.

A szlovákok karakán kiállása nyilvánvalóan kényelmetlen az Orbán-kormány számára, amely folyamatosan a nemzeti szuverenitás elsődlegességét hangsúlyozza a nemzetközi vitákban, de az USA nyomására végül mégis lemondott döntési szabadsága egy részéről. Nos, ez nem hagyta nyugodni a Fidesz médiaalapítványába került Mandiner szerkesztőségét sem, ahol az alábbi képpel illusztrálták a DCA-szerződés szlovák elutasításával foglalkozó, átvett MTI-anyagot.

Hogy milyen indíttatásból, az nem egészen világos, de a Mandiner láthatóan az ország méretét érzékeltetve szállt bele a szuverenitását Magyarországnál erélyesebben őrző Szlovákiába, amely nem fogadta el az Egyesült Államok ajánlatát. Az állami hírügynökség anyagához nem fűztek kommentárt.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.