Jöhet Mészáros Lőrinc és Tiborcz István, vihetik a vadászkastélyokat is

2018. november 3. 19:30 - szerző: Ágoston Zoltán

A Turán fekvő Schossberger-kastély és a seregélyesi Zichy–Hadik-kastély után több más vadászkastély is Orbán Viktor veje, Tiborcz Istvánhoz vagy Mészáros Lőrinchez közeli kézbe kerülhet – derül ki a HVG cikkéből.

A hetilap emlékeztet, hogy az új vadászati törvény rendkívül nagyvonalúan bánik a kastélyfelújítókkal, akik karbantartás teljes összegét, a felújítás költségeinek pedig a kétszeresét levonhatják a társasági adójuk alapjából, így pedig nem meglepő, hogy kastélyok körül feltűntek az enyhén szólva kormányközeli személyiségek. A tiborczi érdekkörhöz tartozó Schossberger-kastély és a Zichy–Hadik-kastély a külvilágtól elzárva áll, és felújítás vár a korábban szállodaként működő rábasebesi Széchenyi-kastélyra is, ahol régóta ki van téve a „Műszaki okok miatt zárva” tábla. Ennek a tulajdonosa a Hegyvidék Property Kft., amelynek a volt ügyvezető igazgatója, Demeczky István abban az időben vezette a Turai Kastély Kft.-t is, amikor a Schossberger-kastély Tiborcz István köreihez került. A HVG helyi forrásai szerint a korábban szintén szállodaként működő, az Orbán-családdal szívélyes viszonyban lévő szaúdi üzletember, Ghaith Pharaon által megvásárolt Zichy–Hadik-kastély is csak a miniszterelnöki vő jelzésére vár. De van egy kastély Újhután is, mégpedig a Bretzeinheim–Waldbott-vadászkastély, amelynek a fenntartója jelenleg felszámolás alatt áll, és már két éve röppentek fel hírek, hogy az épületkomplexumoit felújítják. Ehhez – jegyzi meg a HVG – már csak egy tőkeerős vállalkozó kell.

Tiborcz István
Fotó: Merész Márton

Ami Mészáros Lőrincet illeti, az ő neve abban a perben vetődött fel, amelyben három olyan bélmegyeri vadász pert nyert meg, akiket a volt felcsúti polgármester fia, ifj. Mészáros Lőrinc vadásztársasága, a Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társaság kedvéért forgattak ki a vagyonukból. Az ügy még 2016-ra nyúlik vissza, amikor Mészáros Lőrinc megvette a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.-t és azzal együtt a romantikus-eklektikus stílusban épült, 17 szobás műemlék kastélyt a hozzá tartozó két apartmannal. A hozzávetőlegesen 100 millió forintból felújított kastélyhoz nem tartozott vadászterület, a vadászati jog a helyi vadászoké volt, de nem sokkal ezután a három vadászt egy tulajdonosi gyűlésén kizárták a saját földjéről. Ehhez ürügyként a földek újraelosztását használták, amit szintén az akkor hatályba lépett új vadászati törvény tett lehetővé. A három vadász akkor tudta meg, hogy az ő vadásztársaságuk, a Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadgazdálkodó Vadásztársasága évtizedek után búcsúzhat a földjétől, ahol addig ők szervezhették a vadászatokat, a tulajdonosi gyűlésen ugyanis a napirendi pontokon túl azt is megszavazták, hogy ez a föld ifj. Mészáros Lőrinc vadásztársaságának az ellenőrzése alá kerüljön. Első fokon, márciusban a Békési Járásbíróság már a három vadásznak adott igazat, most pedig a Gyulai Törvényszék is kimondta, hogy nem feleltek meg a szabályoknak azok a meghatalmazások, amelyeket a földtulajdonosok adtak, így a gyűlésen hozott határozatok az érvényüket vesztik. Bár a júniusi ítélet jogerős, a három vadász még nem szerezhetett érvényt a jogainak, augusztusban ugyanis kiderült, hogy a Hidashát-Bélmegyer vadászati jogát nem csak ők, hanem utánuk másvalaki is megtámadta. Az ebben az ügyben egyelőre csak nem jogerős ítélet született, az ifj. Mészáros Lőrinc fémjelezte társaság pedig fellebbezett, és ennek a fellebbezésnek az elbírálásáig várni kell. És hogy a NER szépségei leplezetlenül táruljanak a szemünk elé, kiderült az is, hogy a három vadász után az ifj. Mészáros Lőrinc vezette Hidashát-Bélmegyer vadászati jogát nem más támadta meg, mint volt, mint Szabó Imre, a Mészáros Lőrinc-féle cég. Hidasháti Mezőgazdasági alkalmazottja. Célja nyilvánvalóan az, hogy egy esetlegesen kiírandó új közgyűlésen Hidashát-Bélmegyer akár legálisan is megszerezze a vadászati jogot.

Fotó: Kovalovszky Dániel

A HVG beszélt egy névtelenséget kérő ügyvéddel, aki már több mint tíz ügyben képviselt vadászokat, és aki elmondta, hogy a friss vadászati törvény adta kiskapukon átbújva, több száz trükk bevetésével vettek és vesznek el területeket vadászoktól és vadásztársaságoktól.