Jogerősen is pert nyert a három vadász, akitől Mészáros Lőrinc fiának a vadásztársasága akarta elvenni a földet

2018. június 25., 18:46

Szerző:

Jogerősen is megnyerte a pert Lovas József, Lovas Mihály és Komáromi Mátyás, az a három bélmegyeri vadász, akit a volt felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc fiának, ifj. Mészáros Lőrinc vadásztársasága, a Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társaság kedvéért fosztottak meg a földjétől – írja a hvg.hu.

Mészáros Lőrinc bélmegyeri vadászpalotája
Fotó: RTL Klub

Az ügy még 2016-ra nyúlik vissza, amikor Mészáros Lőrinc megvette a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.-t és azzal együtt a romantikus-eklektikus stílusban épült, 17 szobás műemlék vadászkastélyt a hozzá tartozó két apartmannal. A kastélyhoz nem tartozott vadászterület, a vadászati jog a helyi vadászoké volt, de nem sokkal ezután a három vadászt egy tulajdonosi gyűlésén kizárták a saját földjéről. Ehhez ürügyként a földek újraelosztását használták, amelyet az akkor hatályba lépett új vadászati törvény tett lehetővé. A három vadász akkor tudta meg, hogy az ő vadásztársaságuk, a Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadgazdálkodó Vadásztársasága évtizedek után búcsúzhat a földjétől, ahol addig ők szervezhették a vadászatokat, a tulajdonosi gyűlésen ugyanis a napirendi pontokon túl azt is megszavazták, hogy ez a föld ifj. Mészáros Lőrinc vadásztársaságának az ellenőrzése alá kerüljön. Első fokon, márciusban a Békési Járásbíróság már a három vadásznak adott igazat, most pedig a  Gyulai Törvényszék is kimondta, hogy nem feleltek meg a szabályoknak azok a meghatalmazások, amelyeket a földtulajdonosok adtak, így a gyűlésen hozott határozatok az érvényüket vesztik. Az ítélet jogerős.

– Másfél éve nem alszom szinte, most iszunk egyet rá, már lehet – mondta a hvg.hu-nak az egyik vadász a Gyulai Törvényszék döntéséről. Vadászni egyelőre nem fognak, a jogerős ítélet után ugyanis először a hatóságnak fel kell függesztenie a Hidashát-Bélmegyer vadászati jogát, utána pedig kezdeményezni kell, hogy a jogot a három vadász társasága újra megkapja.

Bélmegyeren egyébként közben járt vadászni Semjén Zsolt, Lázár János és Harrach Péter, a helyiek pedig elképesztő fényűzésről számoltak be:

  • Mészáros Lőrincék helikopterrel érkeztek vadászni, mert olyan rosszak az utak, hogy ide autóval borzasztó lejönni.
  • A lőállásokat műfüves gyepszőnyeggel látták el, hogy a „szép, bokszos” cipőben lehessen menni, ne kelljen a csizmát összesározni.
  • Ezeken a vadászatokon nincs többórás gyalogos vadkeresés, hanem a gazdák földjeire, egy kis erdőtől pár méterre leteszik a lőállásokat, majd az erdőből a karámokban nevelt fácánokat eléjük terelik, hogy elég egyszerű legyen lelőni az állatokat.

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.