Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Jogerősen elítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét, Balogh Jánost

2020. február 25. 15:31 - szerző: 168 Óra/MTI

Helyben hagyta a Debreceni Ítélőtábla az első fokon eljáró törvényszék tavaly októberi döntését, amelyben vesztegetés bűntette miatt egy év – két év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte Balogh Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökét.

A bíróság szerint az ORÖ a 2018-as országgyűlési választásokat megelőzően

az állami költségvetésből 81 millió forintos kampánycélú támogatást kapott.

A vádlott 2018. március 24-én Ibrányban találkozott egy rendezvényszervezéssel foglalkozó társaság egyik munkatársával, akitől azt kérdezte, megszervezne-e a cég az ORÖ részére egy rendezvényt, amelynek költségéről számlát kellene kiállítani. Amikor a férfi érdeklődött a rendezvény időpontjáról, a vádlott azt mondta, nem fogják megtartani.

Egy néhány nappal későbbi találkozón a vádlott arra kérte a tanút, hogy a cége állítson ki egy 3,5 millió forint összegű számlát az ORÖ mint megrendelő részére egy meg nem tartott eseményről. Az ORÖ elnöke a férfinak azt mondta, hogy

a számlán feltüntetett összeget az önkormányzat átutalná a kft.-nek, amiből megtarthat 600 ezer forintot, a többit azonban vissza kell adnia. A férfi nem fogadta el az ajánlatot, a beszélgetésről hangfelvételt készített.

A tavaly októberi ítélet indoklásában elhangzott: mivel a korábban megtartott előkészítő ülésen a vádlott beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság a vádirati tényállás megalapozottságát és a bűnösség kérdését nem vizsgálta, csak a büntetés kiszabásának szempontjait vette figyelembe.