Jobbikos javaslatra lebontják Lukács György szobrát a Szent István parkban

A Jobbik javaslatát elfogadva a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy lebontják Lukács György filozófus XIII. kerületi Szent István parkban található szobrát – írja a hvg.hu.

2017. január 26., 17:32

Fotó: Köztérkép.hu

A Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője által benyújtott javaslatot tizenkilenc igen szavazattal, három nem ellenében, egy tartózkodás mellett támogatta a testület. A döntés értelmében Lukács György szobrának helyére Szent István szobra kerül.

A hvg.hu idézi a jobbikos politikus előterjesztésében található indoklást:

„Lukács György, amellett hogy filozófusként és íróként tevékenykedett, mind a három kommunista rendszer fenntartásában részt vett, a Tanácsköztársaság idején népbiztosként, valamint a Vörös Hadsereg tisztjeként személyesen adott utasítást nyolc ember kivégzésére, 1945 után világhírnevét arra használta, hogy Nyugat-Európában a történelem egyik leggyilkosabb ideológiáját, a kommunizmust legitimálja. 1956 után pedig kulcsszerepet vállalt a Kádár-rendszer kultúrpolitikájában.”

A Szent István királyt ábrázoló szobrot 2019. augusztus 20-án szeretnék felavatni.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.