A NAIH felszólította Rogán minisztériumát, hogy adja ki az elszámolást az Orbán-kormány plakátkampányairól

2019. július 23., 14:07

Szerző:

A Jobbik elnöke, Sneider Tamás több alkalommal próbálta megtudni a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodától, hogy mennyi közpénz folyt el plakátkampányokra, ezért tételes elszámolást kért a tárcától. Érdemi választ azonban nem kapott, ezért a Jobbik elnöke a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult.

A NAIH elnöke, Péterfalvi Attila által aláírt határozat szerint

  • Sneider Tamás 2017 májusában közérdekű adatigénylés keretében tételes elszámolást kért arról, hogy mely sajtótermékekben és mennyiért hirdette az Orbán-kormány a 2017-es Nemzeti Konzultációt. Áprilisban a minisztérium nevében Dömötör Csaba parlamenti államtitkár azt válaszolta, hogy a kampány végeztével az országgyűlési képviselő betekinthet majd az iratokba. Vagyis a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem az adatigénylő által kért módon kívánta az adatigénylést teljesíteni, és az ismételt megkeresések sem vezettek eredményre.
Fotó: Simon Márk
  • 2018 januárjában Sneider Tamás a Stop Soros kampány költségeiről érdeklődött, erre azt a választ kapta február 14-én, hogy a kampány még nem zárult le. Ismételt érdeklődésre sem kapott pontos adatokat.
  • Ezután 2018 márciusában a Magyarország dönt, nem az ENSZ kampányköltségeire kérdezett rá, amelyre ismét azt a választ kapta, hogy a kampány végeztével betekinthet az iratokba.

A NAIH elnöke ezért július 5-i határozatában felszólította a minisztériumot arra, hogy az infótörvénnyel összhangban és az adatigénylő közérdekű adatigényléseinek megfelelően a határozat kézhezvételét követően 15 napon belül tegyen eleget. Rogán Antal emellett 30 napon belül kötelesek a hatóságot az ügyben megtett lépésekről tájékoztatni.

 

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.