Feljelentést tett a Jobbik a Mátrai Erőmű ügyében

2019. november 27., 13:43

Szerző:

Az elmúlt egy hétben számos információ keringett a sajtóban arról, mi is történhetett pontosan a Mátrai Erőműnél. Azonban a mai napig nem tudni pontosan, hogy mi okozhatta a szennyeződést, amelytől több dolgozó rosszul lett, és a Bene patak is – amely a Tarnába, az a Zagyvába, onnan pedig a Tiszába ömlik – minden jel szerint súlyosan szennyeződhetett. Feltételezhetően a szomszédos keményítő gyár nem megfelelő működése járhatott közre, ami nem mellesleg az erőművel egyetemben Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik – írta a Jobbik közleményében.

„Elfogadhatatlan, hogy a lakosságot a mai napig nem tájékoztatták megfelelően, hiszen semmilyen instrukciót nem kaptak arra vonatkozóan, hogy mit szabad és mit nem szabad tenniük. Felháborító, hogy egy nappal az egyetlen hivatalos lakossági fórum előtt, megkeresésünkre az erőmű vezetése még tagadta a történteket. Éppen ezért Dudás Róbert, Nunkovics Tibor és Stummer János országgyűlési képviselők feljelentést tettek a Heves Megyei Főügyészségen emberi egészség- és természetkárosítás miatt”

– áll a közleményben.

Két hete a Heves megyei katasztrófavédelmi bejelentésekből derült ki, hogy kén- és foszfortartalmú bomlástermék szabadult fel a Mátrai Erőmű visontai telephelyén. Terjedni kezdett az orrfacsaró bűz, a 444 szerint Visontán kívül a környező települések iskoláit, óvodáit is értesítették, hogy ne szellőztessenek, és hogy gyerekeiket úgy kísérjék haza, hogy szájukat, orrukat védik a levegőtől.

Vasárnap pedig a 24.hu egy környéken lakó olvasója arra hívta fel a figyelmet, hogy több kilométer hosszú tömlőt helyezett ki valaki a Mátrai Erőmű mögé. A tíz centiméter átmérőjű műanyag vezeték az erőmű mögötti patakból szúrós szagú folyadékot szállított egy út menti kútba, ahonnan a víz egy Detk község felé csordogáló kis érbe ömlött. A beömlésnél a szennyvízgyanús folyadék kékesszürkére festette a vizet.

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.