Újabb felvonás a Jobbik-operában: a Sneider Tamás helyére kinézett Balczó Zoltán nem vállalja az alelnökséget

2020. május 25., 14:17

Szerző:

Lassan kezd követhetetlen lenni, hol tartanak éppen az aktuális személyi változások a Jobbikban. Most ismét bonyolódott a helyzet: a parlamenti alelnökségre jelölt Balczó Zoltán jelentette be, hogy nem kívánja a posztot betölteni. 

Az alelnökséget jelenleg a szkinhedmúlttal rendelkező Sneider Tamás tölti be (akit korábban felfüggesztett börtönre ítéltek, amiért részt vett egy cigány férfi csoportos bántalmazásában).

Őt akarta visszahívni posztjáról a Jobbik a május 18-i elnökségi ülés után, és helyére a volt EP-képviselő Balczó Zoltánt tenni, de a jelek szerint nem jött be a manőver. Ugyanis egy képviselőcsoportnak nincs lehetősége az általa jelölt és az Országgyűlés által megválasztott alelnök leváltását kezdeményezni, a személycserének az a feltétele, hogy a hivatalban lévő alelnök tisztsége megszűnjön, emlékeztet Facebook-oldalán Balczó.

 „A megtisztelő felkérésre azzal a feltétellel mondtam igent, hogy Sneider Tamás nem várja el tőlem a jelölés visszautasítását, és a személycsere nyugodt körülmények között, az Országgyűlésben kialakult rutinnak megfelelően lesz megoldható. (...) A mostani konkrét esetben alelnöki megválasztásom - mivel a lemondásra nem került sor - csak abban az esetben lehetséges, ha Sneider Tamást a Jobbik frakció kizárja, vagy kezdeményezi a felmentését. Bármelyik történik meg, az

számomra elfogadhatatlanná teszi a jelöltségem fenntartását.”

– fogalmazott közösségi oldalán a politikus. 

„Részemről az ügyet lezártnak tekintem, és képviselői munkámat a Jobbik szavazói elvárásainak megfelelve, legjobb tudásom szerint folytatom az Országgyűlésben.” – fejezte be bejegyzését Balczó Zoltán.

Nem ez az első személyi feszültség a Jobbikban.

Szerda este a párt elnöksége országgyűlési képviselői mandátumának visszaadására szólította el Varga-Damm Andreát a Jobbik vezetése. Ha ez nem történik meg – és azóta kiderült, a képviselő nem tett eleget a felszólításnak –, elindul a kizárási eljárás a frakcióból.

A vitákat az váltotta ki, hogy a Jobbik tévedésből megszavazta a sokat vitatott titkosszolgálati törvényt. Ezért Varga-Damm Andreát okolták, aki szerintük tévesen tájékoztatta a frakciót.

Amúgy Snieder Tamást is kizárással fenyegette meg frakciója.

16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.