Jean-Claude Juncker: Orbán Viktornak nincs többé helye az Európai Néppártban

2018. október 12., 15:02

Szerző:

Orbán Viktornak nincs többé helye az Európai Néppártban. Ezt megmondtam az EPP salzburgi csúcstalálkozóján

– szögezte le a Le Monde című francia napilapnak adott, péntek délután megjelent interjúban Jean-Claude Juncker.

Az Európai Bizottság néppárti elnöke úgy folytatta: „Még ha tisztelem is az embert, sok összeférhetetlenséget látok aközött, amit mond és azon kereszténydemokrata értékek között, amelyeken az EPP alapul. Hacsak nem szavatolja nekünk, hogy tiszteletben tartja az EPP alapértékeit és választási programját".

Juncker nem először fejezte ki aggályait a Fidesz néppárti tagsága kapcsán, sőt, az Európai Bizottság elnöke a magyar kormánypropaganda állandó célpontja is, főként a jogállamiságot érintő kritikái miatt. A bizottsági elnök néhány hete, szokásos (vélhetően utolsó) évértékelő beszédében Strasbourgban azt is mondta már: az Európai Bizottság mindenféle támadást visszautasít a jogállamiság ellen, a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást mindazok ellen az EU-tagországok ellen el kell indítani, amelyek megsértik az EU alapvető értékeit és a jogállamiság elveit. Az igazságszolgáltatás döntéseit el kell fogadni, a bírósági döntések végrehajtása kötelező – hívta fel a figyelmet. Juncker szavait, s a közös európai határőrizeti rendszerre vonatkozó javaslatait azonban az Orbán-kormány ismét „félrefordította", és nemzeti szuverenitást érintő támadásként igyekszik beállítani.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.