Javult a bliccelők fizetési hajlandósága, tavaly már 100 milliót hajtott be a MÁV

2019. február 18. 15:34 - szerző: 168 Óra/MTI

Egyre több bliccelő rendezi a kiszabott bírságot, míg tavalyelőtt 63 millió forint folyt be a bírságokból, tavaly ez a szám már megközelítette a 100 millió forintot – közölte a MÁV Start Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a jegyvizsgálók 2017-ben és 2018-ban is 35–35 ezer jegyzőkönyvet állítottak ki bliccelés vagy egyéb vasúti szabálysértés miatt, a bevételek jelentős növekedése mögött a vasút követelésbehajtási hatékonyságának bővülése, teljesítményének fokozódása áll.

A MÁV-Start közölte, a fizetési felszólító kampányok eredményeként 2018-ban 93 millió forint folyt be a vasúttársaság kasszájába, ez 46 százalékos növekedés 2017-hez képest.

– Az együttműködést megtagadók fizetési meghagyást kapnak, végső esetben pedig végrehajtás alá vonják jövedelmüket, ingó és ingatlan vagyonukat, a jogi eljárás jelentős költségei pedig szintén az adóst terhelik

– írja közleményében a MÁV-Start.

Tavaly egyébként több mint 178 ezer esetben, 500 millió forintot meghaladó értékben szabott ki bírságot a vasúttársaság olyan utasokkal szemben, akik menetjegy nélkül, és/vagy szabálytalanul vették igénybe a vonatokat. A rekorder minden bizonnyal az a férfi, aki 2012 és 2016 között több mint 760-szor bukott le a Nagykáta–Budapest viszonylaton, a jegyvizsgálók többször le is szállították a vonatról. A bliccelő nem volt hajlandó megfizetni a tartozását, ezért a MÁV-Start feljelentést tett a rendőrségen. A bíróság nagyobb kárt okozó, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte őt.