Jávor Benedek: Súlyos vereséget szenvedett az ellenzék, de fontosnak tartom, hogy a Momentummal friss erő van a politikai térképen

A párbeszédes politikus most hazamegy a családjához, további politikai tevékenységéről később dönt.

2019. május 26., 22:53

Szerző: Bíró Veronika

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője este tízkor azt nyilatkozott a 168 Órának az MSZP-Párbeszéd közös eredményváró eseményén, Bár végeredmény még nincs – mondta – a részeredmények ismeretében kijelenthetjük, hogy az ellenzék súlyos vereséget szenvedett ez európai parlamenti választáson.

– Nem sikerült megállítani a Fidesz előretörését, ami az ellenzék közös célja kellett, hogy legyen. Ezen belül is az MSZP-Párbeszéd a többiekénél is súlyosabb vereséget könyvelt el

– jegyezte meg. (Úgy tűnik, hogy az MSZP csak egy EP-képviselői helyet sikerült szereznie vasárnap, Információink szerint Szanyi Tiboré vagy Ujhelyi Istváné lehet a mandátum – a szerk.)

Jávor Benedek úgy véli, le kell vonni a következtetéseket. Véleménye szerint nehéz megmondani, hogy ennek mi volt az oka, de gratulál azoknak a pártoknak, amelyek jó eredményt értek el. A Momentum és a DK kampánya a végére nagyon jól összeállt:

– Számomra mindenképpen örömteli, hogy a Momentummal egy stabil és relatíve erős új politikai kínálat jelent meg a piacon. Akkor is, ha azok a liberális elvek, amelyet a mozgalom képvisel, nem feltétlenül azok szakpolitikai kérdésekben, amelyek mentén én politizálok. Fontosnak tartom viszont, hogy van ez friss erő a magyar politikai térképen

– állapította meg. Megjegyezte, hogy szomorú, hogy az EP-ben magyar zöldpárti képviselet nem lesz jelen, hiszen az LMP is úgy tűnik, nem jut mandátumhoz. Eddig Magyarország két képviselőt is küldött az EP zöldpárti frakciójába.

Fotó: Bíró Veronika

Hangsúlyozta, hogy öröm az ürömben, hogy a zöld pártok Európa-szerte megerősödtek, és a baloldali pártok a vártnál sokkal jobb eredményt értek el.

– Ez abból a szempontból mindenképpen biztató, hogy Európa jövőjét alapvetően egy szolidáris és zöld Európa megvalósítása fogja meghatározni. Vagyis a korábbi előrejelzésekkel szemben nem az európai együttműködést aláásó, szélsőjobboldali euroszkeptikus populista erők erősödtek meg

– mondta a politikus. Jávor Benedek szerint ezután újrarendeződik minden a magyar politikai életben, az ellenzéki pártok közötti erőviszonyokban is változások állnak majd be. Hozzátette, hogy ettől a magyar parlamenti mandátumok száma nem változik, a frakciók ugyanolyan arányban lesznek jelen, mint eddig.

Véleménye szerint a vasárnapi eredmény viszont egy fontos jelzés a pártok számára a társadalmi támogatás mértékéről.

A képviselő abban bízik, hogy az őszi önkormányzati választásra az ellenzék össze tudja szedni magát, fel tud állni, és az őszi önkormányzati választáson egy a mostaninál sokkal jobb eredményt elérni.

A jövőre vonatkozóan nem árult el konkrétumokat Jávor Benedek. Annyit mondott, hogy hazamegy a családjához, velük lesz, további politikai tevékenységéről később dönt.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.