Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Jánosi Katalin: Nagy Imre emlékezetét újra kitörlik a könyvekből, szobrát látni sem akarják

2019. június 16. 22:23 - szerző: Ágoston Zoltán

Azután, hogy vasárnap délelőtt, az újratemetés 30. évfordulóján  az Orbán-kormány délelőtt koszorúzott Nagy Imre Jászai Mari téren felállított szobránál, tartott egy megemlékezést a Vértanúk teréről a sötétség leple alatt elvitt kompozíciónál mártír miniszterelnök nevét viselő alapítvány is. Felszólalásában – derül ki az ATV riportjából – Jánosi Katalin, a politikus unokája 1989. június 16-át Magyarország legkatarktikusabb napjának nevezte, de hozzáfűzte: 

– Nagy Imre nevét újra nem kívánják hallani, emlékezetét újra kitörlik a könyvekből, szobrát látni sem akarják.

Szerinte a központi megemlékezés ma mintha egy ember, Orbán Viktor 30 évvel ezelőtt Nagy Imre temetésén elmondott beszédének egy mondatáról, a haladéktalan orosz csapatkivonásról szólna, pedig – hívta fel a figyelmet Jánosi Katalin – a diktatúra világát 1956 forradalma, Nagy Imre, a kivégzett mártírok, a demokratikus ellenzék évtizedes munkája, és őszintén szólva a Szovjetunió összeomlása, a világgazdaság és világpolitika alakulása roppantotta meg.

Orbán Viktor – aki ma a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában a feleségével , Lévai Anikóval az oldalán virágot vitt Nagy Imre sírjára – a mártír miniszterelnök 30 évvel ezelőtti újratemetésén elmondott beszédével indította el a politikai karrierjét.