Jankovics Marcell: most a gyerekekre költünk többet

Jankovics Marcell másodszor vállalta el tavaly a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöki tisztét, s bár spórolós idők járnak, nem panaszkodik. Az 5-ös lottó bevételének 90 százalékával gazdálkodnak, s tavaly majdnem 10 milliárd forint jutott a kultúrára. Az idei büdzsé persze kisebb, egyelőre 8,7 milliárd forint, de az elnök reméli, hogy lesz az még több is, hála a lottózóknak. S bár igyekeztek mindenkinek adni, a levéltárak, és a műemlékesek támogatását egyelőre nem emelték meg.

2011. január 23., 20:07

- Miközben majd mindenütt üres a kassza, az önök alapja még mindig majdnem 9 milliárd forinttal gazdálkodik. Ez mire elég?
- Nem dicsekszem, mert tavaly majdnem 10 milliárd forintos volt a keretünk, hála a lottózóknak és remélem a mostani 8,7 milliárd sem a plafon. Miután még csak január van, nem kell fizetnünk, s ez az összeg még feljebb kúszhat. Egy milliárdot juttatunk a Márai programra, 5,388 milliárd forintot ítéltek oda a kollégiumok, a miniszternek 1,796 milliárdos kerete van. A működési költségünk 907 millió forint és van egy kis tartalékunk is.

- Úgy tudom, sok programra adnak keveset, de így sem jut mindenkinek. Mi élvez prioritást?

- Több fő csapás van. A gyermekkultúra az egyik, többek között az illusztrált gyermekkönyveket és a gyerekfolyóiratokat támogatjuk. A Liszt év alapvető elem, s felújítottuk a külföldön élő magyar művészek hagyatékának megvásárlását célzó Ithaka programot. A múzeumok, gyűjtemények digitalizációjára is áldoztunk, így kapott nagyobb összeget az Iparművészeti és a Múzeumi Szakkollégium.

- Azt már tudjuk, hogy idén is lesz filmszemle, mert a miniszter a keretéből áldoz rá, az NKA is áldoz a filmekre?

- Erre is van 360,5 millió forintos keretünk, s ezt játékfilmek előkészítésére, valamint animációs és dokumentumfilmekre adjuk…

- Ez nem túl sok.

- Valóban, de a 10-20-30 millió forintok rajzfilmnél és dokumentumfilmnél már számítanak, s egy normál játékfilmet is el lehet indítani.

- Viszont a levéltáraknak, műemlékeseknek ennyi sem jutott.

- És még néhány más kollégiumnak sem, miközben a népművészeti kollégium keretét 70 millióval, s az építészeti kollégiumét 35 millióval tudtuk emelni. Egy-két kollégiumnak most nem jutott. Ha évközben további bevételre teszünk szert, pótoljuk ezt a lemaradást is.

- Ha ön egyedül döntött volna, ugyanígy nézne ki a lista?

- Majdnem, de hát ez közös döntés.

- Ne feledkezzünk el az alkotóról sem, hiszen 22 éve dolgozik Az ember tragédiája animációs változatán. Befejezi valaha?

- Már látom a végét, hiszen csak az utómunkálatok hiányoznak, ezért pályáztam 18 millió forintra a Magyar Mozgókép Közalapítványnál, ám az, mint tudjuk, összeomlott. Viszont mielőtt utánajárhattam volna, hogyan szerezhetnék rá támogatást, szólt Szőcs Géza államtitkár úr, megkérdezte, mennyire lenne szükség, mert az uniós soros elnökség végén szeretnének minden külföldi vendégnek átadni egy-egy angol feliratos Tragédia DVD-t. Benyújtottam a kérelmet, de nem várom meg a minisztérium döntését. Már dolgozunk is rajta, nehogy kifussunk az időből.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.