Izraeli hírszerző céget állítottak rá az Orbán-kormány által támadott magyar civil szervezetekre

2018. április 5. 10:47 - szerző: Ágoston Zoltán

Egy magánkézben lévő, volt hírszerzőkből álló izraeli biztonsági cég állt rá Magyarországon több olyan civil szervezetre is, amelyet az Orbán-kormány vett a célkeresztjébe a bevándorlás és Soros György elleni kampány során – derül ki az Index cikkéből. A portál cikke Siewert Andrásnak a a menekülteket segítő civil szervezet igazgatójának a közelmúltbeli bejelentésénél veszi fel fonalat. A Migration Aiddel  2017. december 19-én egy Grigori Alexandrov neven bemutatkozó férfi, azt állítva, hogy egy Smart InnoTech nevű, valójában nem létező brit cég vezérigazgatója, és segíteni akar. A január 9-i bécsi találkozójukon Alexandrov arról faggatta Siewertet, hogy milyen kormányzati és más politikai kapcsolatai vannak, illetve hogy Soros ad-e támogatást a Migration Aidnek. Az ajánlata úgy hangzott, hogy van egy technológiai megoldásuk, adatokat lehet gyűjteni a menekültekről, például ujjlenyomatot, ezzel pedig adatbázist építeni. A következő, február 12-i találkozón Alexandrov már nyíltan arról beszélt, hogy szeretné, ha a Migration Aid használná a technológiát. Kérdezett arról is, hogy a Migration Aidnek van-e valamiféle adatbázisa, amire Siewert azt hazudta, hogy van egy Excel-táblázatuk, hozzáfűzve, hogy ha kell, Magyarországon a vonatkozó adatvédelmi törvények alapján egy-egy az adatbázist meg lehet védeni az illetéktelen szemektől, akár a kormányzatiaktól is.

Siewert András
Fotó: Kökényesi Gábor

Siewert rögzítette a beszélgetést, amelyet beszervezési kísérletének vélt, és amelynek a tanúsága szerint Alexandrov érzékelhetően arra törekedett, hogy illegális tevékenységre  vegye rá a Migration Aidet, és kompromittáló megjegyzésekre vegye rá a civil szervezet igazgatóját, aki a hangfelvételével az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult. Harmadik találkozóra már nem kellett elmennie Alexandrovval, mert a férfi felszívódott, Mint kiderült, a beszégetésüket Alexandrov is rögzítette, azt pedig, amit neki mondott, Siewert egy hónappal később, a Magyar Idők publicistájának, Bayer Zsoltnak a cikkében látta viszont. Ő egy állítólagos oknyomozó újságíróra hivatkozva azt állította, hogy a Migration Aid titkos és illegális adatbázist épít, csakhogy a hangfelvételből kiderül, hogy ez nem igaz, Siewert az Alexandrovval folytatott beszélgetésben mindössze a magyarországi adatvédelmi törvényekről beszélt.

A Migration Aid nem az egyedüli szervezet volt, amellyel az izraeliek felvették a kapcsolatot. Más történettel, más fedő cégek nevében Magyarországon megkeresték a Nyílt Társadalom Alapítvány budapesti irodáját és a TASZ-t és az Index úgy tudja, hogy a Magyar Helsinki Bizottságot. Írtak a berlini székhelyű Civil Liberties Union for Europe (CLUE) nevű szervezetnek is, amelynek a vezetőjéről, Dénes Balázsról március 15-én az izraeli Jerusalem Post írta meg, hogy az Orbán-kormány ellen lobbizik Németországban. Az érintett civil szervezetek fejében ekkor állt össze a kép, hogy miről lehet szó, de közülük csak a Migration Aid fordult az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz.

Az – írja az Index –, hogy ki adott megbízást a civil szervezetek kompromittálására és ki fizette az akció több millió forintos költségét, nem világos, de az nyilvánvaló, hogy az Orbán-kormány megpróbált élni a lehetőséggel. Ehhez elég felidézni, amit Kovács Zoltán kormányszóvivő mondott, vagyis hogy hangfelvételek igazolják, Magyarországot „nemzetközi hálózatba szerveződött erők” akarják eltántorítani a bevándorlást ellenző politikától". Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban bejelentette, hogy az Orbán-kormány el fogja kérni a Jerusalem Posttól a Dénes-ügyben készült hangfelvételt.

Az Index nem árulja el a szerinte a Moszadhoz több szálon kötődő izraeli biztonsági cég nevét, csak annyit jegyez meg, hogy ami történt, nem egyedi eset, a világsajtóban több ilyen, esetleg egymással össze is függő ügy került nyilvánosságra mostanában.