Megfertőződött az ivóvíz Siófokon, csak forralás után fogyasztható

2020. július 29., 19:53

Szerző:

Csak forralás után fogyasztható a vezetékes ivóvíz Siófok Kiliti városrészében, mert a vízben baktériumszennyezettséget mutattak ki, közölte a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. szerdán az MTI-vel. Azt írják, a baktérium talajban, vízben természetes módon előfordul. Egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotú embereknél okozhat például hányásos, hasmenéses megbetegedést.

A szakemberek fertőtlenítik a vízellátó rendszert, és azt ígérik, utána a korlátozás feloldásáról azonnal kiadják az értesítést.

A hónap elején is volt egy hasonló ivóvízszennyezés ebben a városrészben, amely forrását máig nem sikerült felderíteniük.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.