Lassú halálra ítélné Iványi Gábor egyházát az Orbán-kormány, de Iványi Gábor nem adja fel

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek már évekkel ezelőtt vissza kellett volna kapnia az egyházi státuszát. Most a jogfosztottság miatt a munkatársak teljes fizetésére sem volt elég pénz.

2019. szeptember 21., 09:27

Szerző:

Az RTL Klub Híradója szellőztette meg, hogy Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) a legutóbbi alkalommal egyik munkatársnak sem tudott 130 ezer forintnál több fizetést utalni, sokuk járulékainak a befizetése pedig évek óta problematikus.

A kereskedelmi televízió egy munkatársra hivatkozva számolt be erről, akii attól fél, hogy aa pénzhiány miatt felmondási hullám következhet a hajléktalanellátást végző, menekültek segítő, iskolákat fenntartó és az Orbán-kormány döntése miatt jogfosztottságban élő egyháznál. Iványi Gábor az RTL Klubnak azt mondta, egy öt évvel ezelőtti, vitatott összeget emeltek le a MET számlájáról, amelyet nem kellene fizetni, ha nem veszik el tőle nyolc évvel ezelőtt az egyházi státuszt. Később a lelkipásztor, volt országgyűlési képviselő nyilatkozott a Klubrádiónak is. Szerinte egyszeri nehézségről volt szó, de az nem először fordul elő, hogy nehéz összeszedni az ezer munkatárs fizetésre szánt pénzt. – Több mint felháborító – mondta arról, hogy az egyházi státusz elvesztésével a MET-től az Orbán-kormány elvette a a kiegészítő támogatást és az egyszázalékos szja-felajánlás elfogadásának a lehetőségét is.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Utóbbi kapcsán Iványi Gábor elárulta, hogy ő maga is perelte a NAV-ot és nyert is, amikor kapott egy értesítést, hogy hogy a MET-tel ne, megfelelő szervezetnek kínálta fel a pénzt. De ugyanúgy van, mint a határnál az éheztetés, hogy aki perel, az igazat kap, de mindenkinek perelnie kell – emlékeztetett. Szívesen fogadnak minden felajánlást, akár a 9000 forintos rezsiutalványt is, mert azt – mivel magánszemély használhatja fel  – el tudják juttatni a nehéz helyzetű családokhoz. Bar „vert helyzetben” vannak, nem adják fel, amit lehet, nem hagynak abba folytatniuk kell a szolgáltatásaikat, amilyen a szegény gyermekek oktatása, és továbbra is segíteniük kell a betegeken, az időseken és a hajléktalanokon.

Orbán Viktor miniszterelnök első két gyermekét, Ráhelt és Gáspárt Iványi Gábor keresztelte meg, de az elmúlt években  többször bírálta az Orbán-kormány politikáját. Most a Klubrádiónak adott interjúban arra is felhívta a figyelmet, ha a jelenlegi helyzetben, az áprilisi törvénymódosítás nyomán  elfogadnak támogatást nem egyházi intézményeik működtetésére, akkor nem válhatnának újra egyházzá, csakhogy minden egyház így tartja fenn az intézményeit. A nem egyháti intézmények működtetésére elfogadott támogatással érvelt a Miniszterelnökség is, amikor az RTL Klub feltette a kérdést, hogy az alkotmánybírósági és a strasbourgi bírósági döntés ellenére miért nem adja vissza a MET egyházi státuszát. Iványi Gábor erről azt mondta, az egyházi státuszt már évekkel ezelőtt vissza kellett volna kapniuk, de szerinte amíg az Orbán-kormány van hatalmon, ez nem fog megtörténni.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.