Iványi Gábor egyháza és az Oltalom Karitatív Egyesület kapta az Andrassew Sámli díjat

2018. január 15. 22:12 - szerző: Biró Marianna

Andrassew Iván halálának harmadik évfordulóján emlékeztek az íróra, publicistára, polgárjogi aktivistára. Az őt idéző tisztességes cselekvést díjazták is.

Hétfőn este, egy nappal halálának harmadik évfordulója után tartották a harmadik Andrassew-napot a Spinoza Színházban. Barátai és tisztelői már harmadszor emlékeztek Andrassew Ivánra, aki íróként, publicistaként, riporterként, polgárjogi aktivistaként egyaránt a tisztességes cselekvés lehetőségeit firtatta.

Az emlékének ápolására alakult társaság minden évben kitüntet valakit, aki ugyancsak ezt az utat járja. Ő választhat egy példányt Andrassew legendás sámligyűjteményéből.

„Tavaly a felelős polgári magatartás egyik fő támaszát, a nyilvánosságot igyekezett megroppantani a hatalom, akkor Scipiades Erzsébet újságíró volt a díjazottunk. Napjainkban a civil egyesületek, szervezetek, mozgalmak vannak soron, ezeket próbálja meg ellehetetleníteni, lejáratni a kormány. Ezért döntöttünk úgy, hogy ez alkalommal a Sámli-díjat is egy civil szervezet kapja" – írták a baráti társaság meghívójában.

Az Andrassew-est beszélgetőtársai (balról jobbra): Czene Gábor, Jámbor András, Pardavi Márta és Iványi Gábor

Ám nemcsak a díjátadással, hanem az idei emlékest programjával is a polgári kiállás jelentőségét és lehetőségeit kívánták bemutatni. Az est első programjaként egy pódium-beszélgetésen vett részt Pardavi Márta jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Jámbor András újságíró, blogger, a Kettős Mérce Egyesület vezetője és Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Alapítvány elnöke. A beszélgetést Czene Gábor, a Népszava főmunkatársa moderálta.

Ezt követően Péterfy Gergely folytatta tavalyi virtuális beszélgetését Andrassew Ivánnal, amelyben az író Péterfy mai élményei alapján reagál a publicista Andrassew írásaira, szövegeire. Idén két kiváló, a közelmúltban elhunyt újságíró, Bächer Iván és Megyesi Gusztáv is „bekapcsolódott" a különleges társalgásba – a jelen nem lévők hangját Láng Balázs színművész tolmácsolta.

Ezután Scipiades Erzsébet hosszan méltatta a  Sámli díjat idén elnyerő Oltalom Karitatív Egyesületet, amelynek elnöke, Iványi Gábor egy kis piros sámlit vitt magával barátja, Andrassew Iván emlékezetével.