Iványi Gábor a fasizmus szimbólumának nevezte Orbán Viktort a The New York Times-ban

2019. március 16. 15:04 - szerző: 168 Óra

Iványi Gáborról, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezető lelkészéről közölt portrécikket a The New York Times - írta a 444.hu. A cikk az egyik decemberi budapesti tüntetéssel indul, ahogy egy „Télapó kinézetű” lelkész meleg teát oszt a kormány ellen demonstráló embereknek. Aztán hozzáteszi, hogy ez a lelkész adta össze Orbán Viktort és feleségét, és ő keresztelte meg a két idősebb gyereküket.

Most viszont azt mondja: „Ennek a kormánynak nincs köze a kereszténységhez.”

Az „Orbán Viktort a szövetségesének tartotta. Most a fasizmus szimbólumának hívja” címmel megjelent cikk részletesen elmeséli Iványi Gábor életútját, a kommunista rendszer elleni, bebörtönzésekkel tarkított küzdelmeitől a hajléktalanok segítéséig, a MET alapításától egészen odáig, hogy korábbi szövetségese, Orbán Viktor elvette tőle az egyházi státuszt. Iványi elmondása szerint 2010 után Orbánék még meghívták egy megemlékezésre, amit ő nyílt levélben utasított vissza, ezután jött a bosszú.

Iványi Gábor a határnál
Fotó: Kökényesi Gábor

Amikor először találkoztak Orbánnal, ugyanazt akarták, de Iványi szerint a miniszterelnök most már egy szélsőjobboldali, fasiszta pártot vezet.

A cikkben megszólal Beer Miklós püspök és Fröhlich Róbert főrabbi is. Utóbbi felidézi a zsidó legendát, hogy minden generációban van 36 igaz ember, aki viszi a hátán a világ terheit. „Szerintem Gábor az egyikük” - mondta a rabbi.