Itt van az LMP és a 4K! köztársasági minimuma

A 4K! és az LMP nyilvánosságra hozta az alkotmányosság és a jogállamiság helyreállítására vonatkozó javaslatát.

2012. október 21., 21:20

Az Orbán-kormány két éves rombolása után világossá kell tenni a választók számára, mik azok a keretek és minimálisan szükséges lépések, amelyekkel a Fidesz 2014-es vereségét követően helyre lehet állítani Magyarországon az alkotmányosságot, a jogállamiságot és a demokratikus rendszer működésének feltételeit – olvasható a két párt állásfoglalásában.


A két párt közös programjának alapját az alkotmányos viszonyok és a joguralom helyreállítása adja. Erre épül rá – mint írják – a demokratikus viszonyok megteremtése azokon a területeken, amelyek nélkül jól működő köztársasági, demokratikus berendezkedés nem képzelhető el: a méltányos választási rendszer megteremtése; a korrupció elleni hatékony fellépés, ideértve a pártfinanszírozás rendbetételét; a múlttal való elfogulatlan szembenézés az ügynöklisták nyilvánosságával; a sajtószabadság garantálása; az autonóm önkormányzatiság és a közvetlen politikai befolyástól mentes színvonalas közigazgatás megteremtése; valamint az állampolgári részvétel, a civil szervezetek és a közvetlen demokrácia megerősítése.

A dokumentum letölthető a

4K!, illetve az LMPhonlapjáról.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.