Itt az ötlet, amellyel a minisztérium egyszerre javítana a munkaerőhiányon és a romák helyzetén is

2019. március 14., 13:26

Szerző:

Olyan roma felzárkóztatási programon dolgozik az Agrárminisztérium, amely egyszerre oldaná meg a mezőgazdasági munkaerőhiányt, és a cigányságnak is kitörési lehetőséget teremtene – írja a hvg.hu a birtokába került munkaanyag alapján. 

Az alapötlet szerint a szakemberhiánnyal küzdő agrárágazat számára kihasználatlan munkaerőbázist jelenthetne a cigányság, amelynek túlnyomó része egyébként is vidéki közösségekben él. Sokan azonban megfelelő képzettség híján csak idénymunkásként foglalkoztathatóak. Az Agroma-projektben egyszerre valósulna meg a romák társadalmi felzárkóztatása, illetve az agrár- és a vidékfejlesztés.

A projekt egy új, középiskolai hálózat létrehozását is jelentené, ezt Világítótorony-programnak kereszteltek el.

A Világítótornyot országosan 12–18 önkéntes alapú, bentlakásos szakközépiskola jelentené, amit kifejezetten hátrányos helyzetű és roma fiatalok számára hoznának létre.

A tervek szerint az ezekben végzettséget szerző fiatalok azonnal stabil fizetéssel rendelkező munkavállalóvá válnának a vidéki agrárcégeknél. Emellett mentorként és példaképként visszaforgatnák őket a rendszerbe, így saját közösségükre is hatnának.

Arra számítanak, hogy így pár év alatt nagyot nőhet a szakképzett mezőgazdasági munkavállalók száma. A javaslat készítői szerint az Agroma-, illetve a Világítótorony-program már 2020 szeptemberében elindulhatna.

Az Agroma-programon belül diplomás szakembereket is képzenének a Gödöllői Szent István Egyetemmel együttműködve. Az is problémát jelent ugyanis, hogy a leghátrányosabb térségekben nagyon kevés olyan szakember van, aki alkalmas az összetett programot koordinálni, megvalósítani. Ezért másoddiplomás képzést indítanának el az egyetemen az első évben 25, majd évi 50 hallgató részvételével.

Az előkészítési fázist Magvető-programnak nevezték el, és a javaslat szerint már idén meg kellene valósítani ahhoz, hogy 2020-tól elindulhasson az Agroma. Ehhez 92 millió forintra van szükség az oktatási átalakítást megelőző felméréshez, audithoz, szakértői anyagok és a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez.

A teljes program milliárdos nagyságrendű lenne, a készítők azt is megemlítik, hogy érdemes lenne kiemelt kormányzati programmá tenni, és önálló főosztály vagy helyettes államtitkárságot rendelni hozzá.