Itt a vége, a szemétháborúban Gémesi György inkább lemondott az elnöki posztjáról

2018. november 5., 19:25

Szerző:

Gémesi György gödöllői polgármester a mai tulajdonosi ülésen a fideszes támadások nyomán lemondott az Északkelet-Pest és Nógrád megye 116 településének hulladékszállítóját tulajdonló Északkelet-Pest és Nógrád megyei Önkormányzati Társulás elnöki posztjáról – írja a Népszava.

– Ott gyűltek a gödöllői Fidesz-irodában a Zöld Híd Kft.-t tulajdonló Észak-Kelet Pest és Nógrád megyei regionális hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi társulás 116 településének kormánypárti polgármesterei, és aláírták azt kezdeményezését, miszerint a közgyűlés vegye napirendre a leváltásomat. Csakhogy ez okafogyottá vált, ugyanis

magam jelentettem be, hogy leköszönök a Zöld Híd Kft. tulajdonosi testületének elnöki posztjáról –

mondta a lapnak Gémesi György, aki szerint a Zöld Híd kivéreztetése nem más, mint pitiáner politikai bosszú, ugyanis a hatalom azt torolja meg, hogy egyedüliként szót emelt a hulladékszállítás visszásságai ellen.

Gödöllő polgármestere szerint a helyzet egyértelmű: a szabályok szerint így három hétig megbízott ügyvezető igazgatóként működteti a szemétcéget. Ezalatt egy független, nemzetközi könyvvizsgáló céggel átvilágíttatja a Zöld Híd Kft.-t, és ha szükséges, az eredményt nyilvánosságra hozza. Gémesi György egyébként nem számít nagy meglepetésre, az adatokból az derül majd ki, hogy a baj oka a hiányzó mintegy 1,2 milliárd forint. Ugyanis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV)

tavaly mintegy 4,4 milliárd forintot utalt a cégnek, hogy ellássa feladatait, míg idén körülbelül 3,25 milliárdra apadt az összeg

– írja a lap.

Pest és Nógrád megye 116 önkormányzatának társulása által működtetett Zöld Híd Kft.-nek 2,5 milliárd forintra volt szüksége ahhoz, hogy tartozását rendezze és a működését helyreállítsa. Miután a vállalkozás képtelen volt ellátni a feladatát, hiszen az állami kukaholding nem fizette azt ki, leállt a szemétszállítás az érintett területeket. Éppen ezért a múlt héten úgy tűnt, „észbe kapott” és juttatott is forrást a kormány, a cég pedig munkába is lépett. Szerdán a katasztrófavédelem szigorú felügyelete alatt újraindította a szemétszállítást, a 26 milliárdos állami gyorssegélyt az NHKV Zrt., a köznyelvben kukaholdingként emlegetett cég kapta országos kiadásaira, nem csak a Zöld Híd bajainak orvoslására. Csakhogy ám október 31-gyel az állami kukaholding mégis megvonta a vállalkozás engedélyét – vélhetően bosszúból.