Itt a szégyenlista, 231 millió forinttal tartoznak a kamupártok jelöltjei

Most is bottal üthetjük a közpénz nyomát.

2018. november 12., 18:12

Szerző:

Október végéig összesen 231 millió forintos behajtásra váró tartozást adott át a Nemzeti Adó- és Vámhatóságnak (NAV) a Magyar Államkincstár, amellyel az idén áprilisi országgyűlési választásokon indult egyéni parlamenti képviselőjelöltek adósak - írja a K-Monitor. A Fidesz által életre hívott választási törvény szerint ugyanis minden jelölt - legyen független vagy valamelyik választási kamupárt jelöltje -, aki összegyűjtötte az indulásához szükséges minimum 500 állampolgári ajánlást, fejenként maximum 1 millió 25 ezer forintot kaphatott kampányköltségeire.

Bár sokan rárepültek a lehetőségre, és az ajánlóívek cserélgetésével, az aláírások és a személyes adatok átmásolásával gyorsan összegyűjtötték a szükséges számú szignót, továbbá számlákat szereztek az elszámoláshoz, sokan (még a becsületes próbálkozók is) pórul jártak.

Aki ugyanis az adott választókörzetben nem szerezte meg a szavazatok legalább 2 százalékát vagy visszalépett idő előtt, annak vissza kellett volna fizetnie a teljes összeget. Azoknak, akik szabálytalanul számolták el költségeiket, az összeg dupláját, 2 milliót kellett fizetnie.

A K-Monitor által nyilvánosságra hozott szégyenlista szerint azonban rengetegen elfeledkeztek fizetési kötelezettségükről. A listán 145 név szerepel, független jelöltet alig találunk közöttük, a legtöbben valamelyik választásra alakult, furcsa névvel induló párt jelöltjei voltak, mint az Elégedett Magyarországért Mozgalom vagy a Minden Szegényért Párt.

Ezek a pártok külön is kaphattak kampánytámogatást az államtól, ha legalább 27 egyéni jelöltet, és ezzel országos listát tudtak állítani. Ezzel újabb, mintegy 150 millió forintot kaphattak, amelyet csak akkor kellett visszafizetni, ha , amit eredménytől függetlenül nem kellett visszaadni, ha nem érték el az egyszázalékos listás szavazati arányt.

Itt jóval nagyobb a kamupártok NAV felé való tartozás, összesen 2,1 milliárd forint az adósság.

A K-Monitor szerint a listán szereplő jelöltek közül sokan a kampánypénzt lepapírozták, arról számlákat mutattak be, majd miután a választások előtt visszaléptek vagy ott néhány szavazatot szerezve megbuktak, a Kincstárnak a szerződést megszegve nem fizették vissza az elköltött kampánypénzt. A trükköt a több, mint 1700 egyéni jelölt mintegy 10%-a játszhatta el, a kamupárton keresztüli csalásokat figyelembe véve azonban ennél is nagyobb arányban lehettek a kamujelöltek.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.