Itt a döbbenetes szám, kiderült, hány kilakoltatásra kerítettek sort alig három hónap alatt Magyarországon

A moratórium alatt is zajlott az árverezés, április 30. után belehúztak a végrehajtók.

2018. augusztus 17., 17:25

Szerző:

2018 második negyedévében, azaz a kilakoltatási moratórium április 30-i felfüggesztése óta különböző okokból

összesen 1355 kilakoltatásra került sor Magyarországon

– derült ki abból a  válaszból, amelyet Oláh Lajos, a DK parlamenti képviselőjének írásbeli kérdésére adott az Igazságügyi Minisztérium.

Ez naponta 12 kilakoltatást jelent a május 1.óta eltelt időszakban.

A tárca a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar kimutatása alapján negyedévente készít kimutatást az ingatlanok kilakoltatása, illetve birtokbaadása kapcsán. Emlékeztettek, hogy a kilakoltatási moratórium meghosszabbításának eredményeképpen kilakoltatásokra 2017. november 15. napjától 2018. április 30. napjáig nem kerülhetett sor.

A házukat elveszítő devizahitelesek számára épült lakópark Ócsán

Így a tavalyi év utolsó negyedétől a közelmúltig értékesített ingatlanok kerültek birtokbaadásra az elmúlt mintegy három hónapban. Vagyis miközben tartott a moratórium, a devizahitellel, közműtartozással vagy más tartozással terhelt ingatlanok egy részét elárverezték. Viszont nem minden kilakoltatás emiatt zajlott le.

A bírósági végrehajtói kar adatai alapján

  • kielégítési végrehajtási eljárás során 810,
  • lakásügyben hozott határozat végrehajtása esetében 310,
  • önkényesen elfoglalt lakás kiürítése esetében 81,
  • bírósági végrehajtáson kívüli értékesítést követően 4,
  • a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt eljárás során pedig 130 kilakoltatás zajlott le.

A minisztérium válaszában felhívta rá a figyelmet, hogy a végrehajtást kérőket, az árverési vevőket és a végrehajtókat bejelentési kötelezettség terheli a jegyzők felé. Az ingatlan fekvése szerinti jegyző értesítésének célja, hogy a lakóingatlannal rendelkező adós és családja csak akkor kerülhessen kilakoltatásra az ingatlanából, ha a jegyző a rendelkezésére álló keretek között megpróbált gondoskodni az adós és családja lakhatásának biztosításáról.

Mint a 168 Óra beszámolt róla, az utóbbi időben egyre több kilakoltatás zajlott le botrányos körülmények között. Éppen erről a kérdéskörről is szólt volna az Országgyűlés pénteki, rendkívüli ülése, a kormánypártok képviselői azonban - nyaralásra és elvi indokokra hivatkozva - távol maradtak tőle.