Első fokon bukta a pert a Mahir Cityposter, amiért a HVG nem helyezhette ki a Rogán Cecíliát ábrázoló plakátokat

2020. január 27., 13:26

Szerző:

A Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon kimondta, hogy érvénytelenül mondta fel a - korábban Simicska Lajos, majd Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került - Mahir Cityposter Kft. a HVG-vel a lap reklámozására kötött szerződést – jelentette be a hírportál.

A bíróság érvénytelennek minősítette, hogy a kormányközeli Mahir azonnali hatállyal megszüntette tavaly a HVG-t népszerűsítő plakátok kihelyezésére létrejött szerződést. A felmondás 2019 áprilisában közvetlenül azelőtt történt, hogy a HVG Rogán Cecíliát ábrázoló címlappal jelent meg, amely az egyes kormánypárti politikusok hozzátartozóinak meggazdagodásáról szóló cikket illusztrálta.

A Mahir Cityposter Kft. akkor a szerződés lehetetlenülésére hivatkozott. Ez olyan körülményt jelent, aminek következményeként fizikailag válik lehetetlenné a szerződés teljesítése.

A bíróság egyetértett a HVG álláspontjával, miszerint a szerződés határozott időre szólt, azt azonnali hatályú felmondással csak a másik fél szerződésszegése esetén lehetett volna felmondani. Ebben az esetben is csak akkor, ha a felmondással élni kívánó fél előzetesen eredménytelenül szólította fel a másik felet a szerződésszegés megszüntetésére. Ilyen körülményre a Mahir Cityposter még csak nem is hivatkozott a perben.

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben még lehet fellebbezni.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.