Precedensértékű ítélet született, megkapta a menedékjogot Magyarországon az üldözött orosz ellenzéki

2019. szeptember 26., 18:43

Szerző:

Precedensértékű ítélettel kapott menedékjogot Magyarországon az az orosz ellenzéki, akinek ügyéről augusztus elején a 168 Óra is beszámolt. A pécsi közigazgatási és munkaügyi bíróság megadta a menekültstátuszt az egykori étteremlánc-tulajdonosnak – írja az Index.

A 60 éves Alekszij Torubarov hat éve húzza meg magát Magyarországon, miután Oroszországban ellehetetlenült az élete. Civil aktivistaként és az ellenzéki Igaz Ügy párt tagjaként is üldözött volt. Volgográdi vállalkozóként napi élménye volt a korrupció és belügyi szervek önkényeskedése. Feljelentett egy magas rangú korrupt belügyi tisztségviselőt, ezután mégis őt tartóztatták le, egy alkalommal pedig az orosz börtönben torkon szúrták. A zaklatás külföldön is folytatódott, Ausztriában bérgyilkos támadta meg, Csehországból pedig vissza akarták toloncolni Oroszországba, ahol további börtön várt volna rá. A csehektől végül Magyarországra szökött, és többször azt mondta, ha itt megkapja a menedéket, ami egyben EU-s védelmet is jelent, akkor visszaköltözne Prágába. Azért is tenné ezt, mert a családja is ott él.

Többször is kért menedékjogot Magyarországon, de hiába, majd a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) nemrég bejelentette, hogy nagy jelentőségű ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága. A luxembourgi bíróság ugyanis az uniós joggal ellentétesnek mondta ki azt a 2015 óta élő magyarországi szabályozást, amely elvette a magyar bíróságoktól a menedékjogi határozatok megváltoztatásának lehetőségét.

A luxemburgi bíróság ítélete szerint a magyar bíróságnak kell kimondania a végső szót a menekültkérelmek elbírálásának ügyében, amennyiben az érintett nem ért egyet a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) elutasító határozatával. A „lex Torubarov” az EU minden tagjára vonatkozik, így Magyarországnak is vissza kell térnie a 2015-ig érvényes gyakorlathoz, hogy a végső szót a bíróság mondhassa ki menekültügyben. Ez minden bizonnyal hatással lesz a folyamatban lévő menekültügyi eljárásokra is.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.