Hihetetlen, hogy eljutottunk idáig, leülök egyedül és átgondolom – Az ítélet után beszéltünk a bicskei pedofil igazgató áldozatával

2019. szeptember 10., 18:30

Szerző: Bíró Veronika

A Győri Ítélőtábla ma jogerősen helyben hagyta a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt igazgatója, V. János, és az intézmény volt nevelője, K. Béla ügyében hozott elsőfokú ítéletet. Vagyis V. János nyolc év fegyházbüntetését, és K. Béla felfüggesztett szabadságvesztését, hiába fellebbezett az ügyészség súlyosbításért. A két férfit a gyermekotthon lakói vádolták meg szexuális bűncselekményekkel.

Gál András ügyvéd képviselte a sértetteket a másodfokú eljárásban. A 168 Órának elmondta, hogy nem erre az ítéletre számítottak, hanem súlyosbításra. Azt viszont hangsúlyozta, hogy egy ügyvédnek egy jogerős ítéletet minősítenie teljesen értelmetlen, és nem is a közvéleménynek kell bírósági ügyeket megítélnie.

– Itt egy gyermekotthonban dolgozó, 18 éven felüli nevelő a felügyeletére bízott 18 éven aluli gyermekekkel szemben többször pénzért szexuális aktusokat hajtott végre. Ez felfüggesztett szabadságvesztést ért ennek a bíróságnak. A másik személy pedig tíz éven keresztül rengeteg sértett sérelmére, részben erőszakkal, részben megvesztegetéssel, kényszerítéssel, a felügyeletére bízott, részben 12 éven aluli gyermekek sérelmére szexuális aktusokat hajtott végre. A bíróság úgy döntött, hogy az öttől 22 és fél évig terjedő büntetési tételkeretben, a középmértéket – amelyből az eljárási törvény szerint ki kell indulnia – 5 év 9 hónappal alulmúlva 8 év büntetést ad

 – állapította meg a védőügyvéd.

A szakember úgy véli, hogy felesleges egy ügyvédnek azt boncolgatnia, hogy miért hozott ilyen ítéletet a másodfokú bíróság, és az is mindegy, hogy mit gondol erről a közvélemény, ugyanis már ez az ítélet marad.

– Ez ennyi volt

– fűzte hozzá.

Fotó: Bíró Veronika

Gál András szerint az kérdés, hogy ennek az ügynek a rengeteg tanulságát le tudja-e vonni a gyermekvédelem.

– Itt a gyerekek a bejelentést már 2011-ben megtették, nem volt kommunikációs probléma, mindenki értesült arról, hogy súlyos problémák voltak. A felnőttek, a pszichológusok, a rendőrség, a gyámhivatal és a fenntartó is. Utána még öt évig folyt egy pedofil tevékenység az adófizetők pénzén egy gyermekotthonban

– közölte.

Az ügyvéd úgy véli, hogy a történteknek az az üzenete, hogy ha felmerül egy gyanú, akkor azt ki kell vizsgálni.

– Itt a legsúlyosabb gyanú merült fel, ami egy gyermekotthonban előfordulhat. És azt nemhogy nem vizsgálták ki rendesen, hanem rendszerszinten akadályozták, hogy ebből felelősségre vonás legyen, és hogy megszűnjön ez a törvényellenes cselekmény. Ennek rengeteg tanulsága van

– mondta.

Szerinte tanulság az is, hogy ha az államot kár éri, például áfát csalnak, akkor annak kivizsgálására egy képzett szervezetet állít fel. A bűnszervezetben elkövetett áfacsalást elég hatékonyan fel is tudják deríteni.

– Az kevésbé zavarja az államot, ha ilyenek megtörténhetnek, mint ami a bicskei gyermekotthonban történt. Nincsenek arra képzett hatóságok, hogy hogyan kell egy ilyen bűncselekmény-sorozatot feltárni. Így fordulhat elő, hogy nem is nagyon megy ez

– jegyezte meg.

Pop Mert Julián tette a feljelentést 2016-ban, barátja halála után egy nappal. A gyermekotthon egy másik volt lakójával, Leventével együtt az RTL Klub Házon Kívül című műsorában arcukat és nevüket vállalva mesélték el, mi történt velük, hogyan használta ki őket szexuálisan az otthon volt igazgatója.

Pop Mert Julián portálunknak azt nyilatkozta, hogy kevesli ugyan a másodfokú ítéletet, de örül annak, hogy vége.

– Örülök, hogy jogerőre emelkedett az ítélet, és bíróság által ki lettek mondva azok a dolgok, amiket mi állítottunk

– tette hozzá.

Elmondása szerint attól félt, hogy hatályon kívül helyezik az elsőfokú eljárást, és újra kezdődik a procedúra.

– Nem tudom elmondani még, hogy mit érzek, mert én sem tudom pontosan. Már az is hihetetlen, hogy eljutottunk odáig, hogy a rendőrség elkezdett nyomozni. Majd otthon leülök egyedül és átgondolom az egészet – magyarázta.

Hangsúlyozta, hogy pszichoterápiás segítséget szeretne igénybe venni, szüksége van rá.

– Biztos, hogy jó, ami ma történt. Törekszem majd arra, hogy segítséget kapjak, de nem tudom még, hogy merre menjek. Félelem is van bennem. Tudom azt, hogy mekkora károkat okoztak a történtek bennem, ezt nagyon sok idő feldolgozni és a lelki egyensúlyt beállítani

– jegyezte meg.

Pop Mert Julián
Fotó: RTL Klub

Tisztában van azzal, hogy a nevéhez köthető az, hogy a gyermekotthonban történt szexuális bűncselekmények eljutottak a hatósági eljárás szintjére. Sokáig tartott, amíg rájött arra, hogy a vele és társaival történtek miatt elindítható egy büntetőeljárás, de örül, hogy vállalta, annak minden nehézségével együtt, mert az ítélet őket igazolta. Pedig – ahogy fogalmazott – nem akármilyen „szembeszéllel” kellett haladniuk.

Vannak tervei, videózással és fényképezéssel foglalkozik az utóbbi időben, de a zene is érdekli. A 25 éves fiatal most egyelőre magára szeretne koncentrálni, és pszichés állapotán javítani.

A volt igazgatót a bíróság bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett erőszak bűntettében, szexuális erőszak kísérletének bűntettében, szexuális visszaélés bűntettében. Büntetése 8 év fegyházban letöltendő szabadságvesztés – amelynek kétharmada letöltése után szabadon bocsátható. Büntetésébe beleszámít a letartóztatásban eltöltött idő is. A volt nevelőt, K. Bélát szexuális visszaélés bűntettében bűnösnek találta, ezért egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, három évre felfüggesztve. Mindkét vádlottat végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynél 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi, vagy befolyási viszonyban áll.

Az ügy hátterével ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.