Ismét trágyaszagot sodor a szél a főváros felé, Budaörsön már orrfacsaró a bűz

2019. szeptember 17., 14:55

Szerző:

Átható trágyaszag kúszott Budaörs fölé, és a tapasztalatok szerint tovább viszi azt a szél Budapest déli részei felé – legalábbis ez derül ki Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

A kommentekből kiderül, hogy a főváros szélén is tapasztalni már az átható szagot.

Legutóbb augusztus elején a szél segítségével a fővárost és a környező településeket terítette be átható trágyaszag. Az ügyből kormányhivatali vizsgálat kerekedett, ám a szag forrását nem sikerült feltárni. Egy médiahekknek felült viszont a Fővárosi Kormányhivatal, ami egy nem létező cég Alcsútdoboz körüli földjeit nevezte meg a szag forrásaként. Mivel a Miniszterelnökséget is az álhírről tájékoztatták, ami aztán a sajtónak is a téves információkat továbbította, ezért a felelős hivatali munkatársat kirúgták.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.