Ismét meghosszabbították M. Richárd házi őrizetét

2018. augusztus 22. 11:11 - szerző: 168 Óra/MTI

December 21-ig meghosszabbította a tavaly a fővárosi Dózsa György úton történt halálos baleset gyanúsítottjának házi őrizetét és fenntartotta mozgásának ellenőrzését nyomkövetővel a Budai Központi Kerületi Bíróság.

Az előző nap erről hozott döntésről szerdán tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Törvényszék.

A közlemény szerint ügyészi indítványra született a még megfellebbezhető döntés, noha a védő ismételten azt javasolta, hogy írjanak elő enyhébb, a gyanúsítottnak nagyobb mozgásszabadságot biztosító magatartási szabályokat.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A kerületi bíróság döntését azzal indokolta, hogy a gyanúsított továbbra is megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015-ben Budapesten, az Andrássy úton közúti veszélyeztetést követett el egy kerékpáros sérelmére, akit ezután még bántalmazott is. 2017. május 15-én Budapesten, a Dózsa György úton a megengedett sebességet jelentősen meghaladva összeütközött a szabálytalanul elé beforduló másik gépjárművel. A balesetben két ember életét vesztette, többen súlyosan megsérültek. 

Közölték azt is, hogy a gyanú szerint az is megállapítható, hogy az utóbbi baleset előtt M. Richárd kábítószert fogyasztott, bár ez a vezetési képességére nem volt kihatással.

A bűnügyi felügyelet meghosszabbításának indoka, hogy a korábbi bűncselekmény miatti gyanúsítotti kihallgatása után a gyanú szerinti újabb bűncselekményt követett el, másrészről a gyanúsított büntetett előéletére, korábbi közlekedési kihágásaira is figyelemmel a bíróság szerint alappal lehet tartani attól, hogy szabadon bocsátása vagy a mozgási szabadságát kevésbé korlátozó magatartási szabályok előírása esetén újabb bűncselekményt követne el.

A férfi tavaly augusztus óta van házi őrizetben, még csak előzetes letartóztatásba sem helyezték. Amint azt a 168 Óra is megírta, M. Richárdot Gyurma fedőnéven ismerik a titkosszolgálatoknál, ő védte Németh Szilárdot és Rogán Antalt egy csepeli közönségtalálkozón is.