Nem fenékig tejfel: az iskolaőr nem lehet tetovált, és ütnie-rúgnia sem szabad

2020. július 17., 21:51

Szerző:

Megjelent a belügyminiszter rendelete az iskolaőrségről a pénteki Magyar Közlönyben. A jogszabály részletesen szabályozza az iskolaőrök alkalmazási feltételeit, ruházatukat, igazolványukat, valamint egészségügyi, pszichológiai alkalmassági feltételeiket, és azt, hogy hány fekvőtámaszt kell tudniuk megcsinálni, és mennyi idő alatt lefutni 1500 métert. Arról is szól a jogszabály, hogy nem nyilatkozhatnak a sajtónak

és nem lehetnek tetoválva.

Jogosítványait tekintve

  • igazoltathatja „a  biztonságot sértő vagy veszélyeztető személyt”,
  • szükség esetén testi kényszert, bilincset, vegyi eszközt, rendőrbotot alkalmazhat kiskorúakkal szemben is, ha az illető magatartása ezt indokolja.

De ütnie, rúgnia nem szabad.

Minden intézkedéséről a munkáltatójának, azaz a megyei/budapesti rendőrfőkapitánynak kell írásban jelentést tennie.

Arról egy szót sem szól a rendelet, hogy e jelentésnek akár egy másolatát oda kellene adni az iskolaigazgatónak, vagy hogy az eseményről értesíteni kellene az ügyeletes tanárt. Az egész rendeletből nem derül ki, milyen kapcsolatban áll az iskolaőr az iskola vezetőivel és tanáraival.

Az iskolaőrök képzéséről kiadott másik jogszabály szerint meg kell tanulniuk, hogy támogassák a a pedagógusok, oktatók munkáját, és működjenek együtt velük, továbbá az iskolaorvossal, védőnővel, iskolapszichológussal, nevelési tanácsadóval. De a munkájukat szabályozó rendeletben ez nincs benne. Oktatási, pszichológiai, jogi ismereteket is elvárnak tőlük, de a tanfolyam utáni vizsgáztató bizottságról az olvasható, hogy tagjainak rendészeti, pszichológiai vagy pedagógiai diplomával kell rendelkezniük – vagyis

három rendőrtiszt is eldöntheti, ki alkalmas iskolaőrnek

– folgalta össze a lényeget a hvg.hu.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.