Több olyan intézmény kapott iskolaőrt, akik nem is kérték, máshol a hiányzó portást pótolnák rendfenntartóval

2020. július 16., 07:39

Szerző:

Több iskola is úgy kapott iskolaőrt, hogy valójában nem is kérték őket – írja a Népszava. A lap több iskolát is körbekérdezett és többen tőlük értesültek arról, kapnak iskolaőrt.

Mi ezt nem kértük, valószínűleg a szakképzési centrum dönthetett erről

– mondta Schnider György, a békéscsabai Vásárhelyi Pál Szakgimnázium és Kollégium igazgatója. Hozzátette: nem tartják indokoltnak az őrök jelenlétet, a Vásárhelyi ráadásul az országos iskolai rangsorokon rendre előkelő helyen szerepel, egyáltalán nem jellemzők náluk az erőszakos esetek.

A főváros egyik jó hírű oktatási intézményében, az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Szakgimnáziumban is meglepetést keltett, hogy őröket kapnak. Nem kértek ezt, a vezetés szerint nincs is szükség őrökre.
"Olyan iskolában lehet szükség iskolaőrre, ahol idősebb, illetve problémás gyerekek vannak, a mi esetünkben ilyenről nincs szó" – mondta a Népszavának Tillinger Péter, az intézmény igazgatója. Hangsúlyozta azonban, hogy nem akarja egyelőre minősíteni az iskolaőrséget, mert most még az sem derült ki, hogy pontosan milyen hatáskörük lesz. Azt sem tudja viszont – tette hozzá –, hogy milyen szempontok szerint döntött a tankerület, mert ők nem foglaltak állást, nem jelezték igényüket.

"Bízom benne, hogy az iskolaőrségek felállítása nem az iskolák megbélyegzéséhez fog vezetni."

Akadt olyan intézmény is, ahol egy régóta tartó munkaerőgondot oldottak meg:

"portásra volt szükségünk, ezért kértünk iskolaőrt" 

- mondta az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnázium egyik tanára. A portaszolgálatot ugyanis jó ideje egy ember látja el kettő helyett. Szóltak ugyan a fenntartónak a problémáról, de a fenntartó szerint a megszorítások miatt nincs pénz másik portás-státuszra, ezért éltek a sajátos csavarral.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.