Tanári fizetéssel és cafetériával kezdték toborozni az iskolaőröket Baranyában, de tévedésből túl korán

2020. július 9., 16:30

Szerző:

Tanári fizetést, plusz cafetériát ígér egy rendőrségi hirdetés a leendő iskolaőröknek – adta hírül a Magyar Hang. A lap szerint ugyan még hatályba sem lépett az iskolaőrség felállításáról szóló törvénymódosítás,

máris elkezdődhetett az iskolaőrök toborzása,

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnak ugyanis idejekorán felkerült a Facebookra egy toborzóplakátja – a főkapitányság a portálnak ugyanis azt írta, tévedésből került ki korábban –, rajta a rendőrség hivatalos oldalára mutató linken, amin az szerepel, hogy „Feltöltés alatt”. Ez az a plakát:

Az iskolaőri munka feltétele a toborzóplakát szerint minimum középfokú végzettség – ez lehet középiskolai, szakiskolai vagy szakmunkás. Feltétel továbbá az egészségi, fizikai, pszichikai alkalmasság, az életkort pedig 65 évben maximalizálták. A rendvédelmi vagy rendészeti képzettség viszont előnyt jelent, akárcsak a nevelői-oktatói tapasztalat. Mint a plakáton szerepel, „a felvételt nyert jelentkezők augusztus 3-tól a megyei rendőr-főkapitányság objektumában komplex felkészítést kapnak a munkakörrel járó kötelezettségek teljesítésére”. A tanfolyam augusztus 30-ig tart, és heti 40 órás képzést jelent. 

A plakát szerint az iskolaőröket bruttó 220 ezres havi munkabérrel és évente bruttó 200 ezer forintos cafetéria ígéretével csábítják.

A bér pedig már az augusztusi képzés idejére is jár a felvetteknek.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Magyar Hang érdeklődésére azt mondta, maga is látta a plakátot. – Felháborítónak tartom, hogy miközben havi bruttó 220 ezer forintos bért ígérnek egy havi tanfolyam elvégzése után az iskolaőröknek, eközben a felsőoktatásban hat évet eltöltött iskolapszichológusokat a mögöttünk hagyott tanévben bruttó 210 ezer forintért foglalkoztatták. A bérük júliustól a 10 százalékos bérpótlékkal bruttó 230 ezer forintra emelkedik. A kezdő pedagógusok alapbére jelenleg bruttó 210 ezer forint, ez nem változik, ők is csak a megígért 10 százalékos ágazati szakmai bérpótlékra jogosultak – magyarázta. Leszögezte, hogy nem az iskolarendőri fizetéssel van a baj, hanem a tanári pálya megbecsültségének hiánya tükröződik a tanári fizetéseken. Ráadásul az állami fenntartású iskolák pedagógusai nem kapnak cafetériát sem – tette hozzá a PSZ alelnöke.

Totyik Tamás szerint

attól nem kell azért tartani, hogy a kezdő pedagógusok inkább iskolarendőröknek állnak,

ám az anyagi-erkölcsi megbecsültség hiánya azt idézheti elő, hogy tovább nő a pályaelhagyó tanítók, tanárok száma.

A pénteken elfogadott módosítás záró rendelkezései között az olvasható, hogy a törvény – néhány paragrafust kivéve – a kihirdetést követő nyolcadik napon lép hatályba. Mivel a törvény július 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben, ennek alapján július 16-tól lesz érvényben.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.