Továbbra is iskolaőröket toboroznak

Négy vizsgát kell teljesíteniük, hogy szolgálatba állhassanak. Éppen 505 iskolaőr képzése zajlik, de még keresnek embereket.

2020. augusztus 19., 08:50

Szerző:

Több mint ötszáz leendő iskolaőr kezdte meg felkészülését a napokban, de a fővárosban és néhány megyében még mindig keresi a rendőrség a jelentkezőket – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A 120 órás szaktanfolyam során összesen négy vizsgát kell teljesíteni, hogy szolgálatba állhassanak az iskolaőrök, akiket féléves időtartamra bíznak meg.

Több mint ötszáz leendő iskolaőr már elkezdte a felkészülését a napokban, de a fővárosban és néhány megyében még mindig keresi a rendőrség a jelentkezőket – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A 120 órás szaktanfolyam során összesen négy vizsgát kell teljesíteni, hogy szolgálatba állhassanak az iskolaőrök, akiket féléves időtartamra bíznak meg.

Mint a lap írja, eddig csaknem másfél ezren jelentkeztek iskolaőrnek a szeptemberi tanévkezdésre, az 1409 pályázó közül jelenleg 505 fő vesz részt a képzésben. Mint írták, az iskolaőr egy speciális rendészeti felkészítést igénylő munka, amelynél egyaránt fontos, hogy képes legyen egy esetlegesen kialakuló konfliktus megelőzésére, másrészt bizonyos rendészeti jellegű jogosítványok birtokában biztosítani tudja a rend helyreállítását. A 120 órás szaktanfolyami képzésben pedagógiai-pszichológiai képzést kapnak, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési módszereket kell elsajátítaniuk.

A pedagógiai-pszichológiai alapképzés oktatóit az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelöli ki, a bűnmegelőzési tanfolyamrész során pedig a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által felkért szakemberektől tanulhatnak a leendő iskolaőrök. A rendvédelmi felkészítést a megyei rendőr-főkapitányságok munkatársai végzik. Az iskolaőrök vizsgafeladatait a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Vizsgaközpontja látja el.

Az iskolaőrnél nem lesz lőfegyver, használhat viszont gumibotot, bilincset és gázspray-t, a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően, tanítási időben.

A felvételi eljárás során minden jelentkezővel egyeztetik, pontosan melyik iskolában kellene szolgálatot teljesíteni. 

Fizetésük Budapesten és Pest megyében bruttó 230 ezer forint, más megyékben bruttó 220 ezer forint lesz, ezenfelül éves, bruttó 200 ezer forintos kafetériára és munkába járási költségtérítésre is jogosultak.