Nagy a bizonytalanság az iskolákban, de a kormány szerint az őszi szünet segíteni fog

2020. október 13., 09:31

Szerző:

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint a közelgő egyhetes őszi szünet alkalmas lehet arra, hogy a fertőzött intézményekből „kisöprődjön” a vírus. 

Ellentmondásos nyilatkozatokkal próbálja elhitetni a kormány, hogy a koronavírus-járvány tetőfokán is minden a legnagyobb rendben van a köznevelési intézményekben - írja a Népszava. Az iskolai dolgozók, diákok rendszeres tesztelését például azért nem tartják szükségesnek, mert az „csak a pillanatnyi állapotot” mutatja meg, és semmi garancia arra, hogy a tesztelést követő napon ne fertőződjön meg az érintett.

Szakmai és érdekvédelmi szervezetek szerint a rendszeres tesztelés és kontaktkutatás hiánya az egyik oka annak, hogy a hivatalos fertőzöttségi adatok alacsonyak: hétfőn 24 óvodában volt rendkívüli szünet, 17 iskola zárt be ideiglenesen, és további 102 olyan iskola volt, ahol tantermen kívüli digitális oktatást vezettek be. Ez a köznevelési intézmények 4,6 százaléka.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felméréseire érkezett tanári válaszokból az derült ki, hogy nagy a bizonytalanság az intézményekben. 

A Szülői Hang Közösség képviselője, Tóth Margit is hasonló tapasztalatokról számolt be. Kiemelte: nagy az „összevisszaság” az igazolások és a házi karanténban töltött idő tekintetében is. Van, ahol két hétig, máshol tíz napig vagy ennél is kevesebb ideig kell otthon maradniuk az érintett diákoknak. Nagyon sok iskolában a kötelező másfél méteres távolságtartást sem lehet betartani. Elmondta azt is, hogy a Szülői Hang felmérését kitöltő szülők több mint 50 százaléka nyilatkozott úgy, fogalmuk sincs, hogy abban az intézményben, ahova a gyerekük jár, volt-e már valaki fertőzött.

Az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom (ADOM Diákmozgalom) tapasztalatai szerint a diákok közül többen nem veszik elég komolyan a védekezést (a maszkviselést, fertőtlenítést, lázmérést), amiben nagy szerepe van az intézményi hozzáállásnak is, másrészt a tanulók is érzik, hogy instabil a rendszer, s előbb-utóbb úgyis elkerülhetetlen lesz a teljes távoktatás elrendelése. 

Egy aggasztó esetet is észrevett az ADOM Diákmozgalom, amit „korona zaklatásnak” neveznek: nem egyedi eset, ha valakinél akár csak a vírus gyanúja is felmerül, iskolatársai „letámadják”, a közösségi oldalakon zaklatják.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint viszont nyugodtan folyik a munka az iskolákban, óvodákban.

 

 

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.