Olyan kevés jelölt pályázik iskolaigazgatónak, hogy Kásler Miklós minisztériuma könnyítene a kinevezés feltételein

2019. július 23., 18:33

Szerző:

Öt helyett négy év szakmai gyakorlat is elegendő lesz ahhoz, hogy egy pedagógus intézményvezetői posztra pályázzon – derül ki a Népszava birtokába került előterjesztésből.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Bódis József oktatási államtitkár nevével ellátott javaslat azt is lehetővé tenné, hogy intézményvezetői szakképzettség nélkül is kinevezhessenek valakit egy iskola élére.

Ez akkor lenne lehetséges, ha egy igazgatói pályázati eljárás azért lett eredménytelen, mert egyik induló sem rendelkezett ezzel a szakképzettséggel. Ha egyébként minden más feltételnek megfelel, akkor legfeljebb egyszeri alkalommal két évre megbízás adható olyan személynek is, aki vállalja az intézményvezetői szakképzettség megszerzését. Amennyiben ezt sikerrel teljesíti, megbízása újabb pályázat nélkül további három évvel meghosszabbítható.

Fotó: MTI/Vajda János

A lapnak egy Pest megyei iskola igazgatója azt nyilatkozta, hogy tapasztalatai szerint egyre nehezebb megfelelő embert találni a vezetői székekbe. Az már jó, ha legalább egy pályázó van.

– A mi tankerületünkben talán két helyen fordult elő, hogy két induló is volt. De olyanról is hallottam, hogy nem volt egy sem és az igazgatóhelyettest bízták meg átmenetileg

– mondta az igazgató.

Úgy véli, hogy a szakemberhiányért a körülmények a hibásak. Az intézményvezetőknek ugyanis egyre kevesebb beleszólásuk van az iskolák tényleges irányításába, saját pedagógiai programokat sem tudnak megvalósítani. A köznevelési törvény legutóbbi módosításával azt a lehetőséget is megszüntette a kormány, hogy a tantestület, a diákok, a szülők véleményezhessék az igazgatói pályázatokat.