Már az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is elővette az Erdogan-közeli budapesti iskola ügyét

2019. november 16., 22:15

Szerző:

Több ellenzéki politikus is hangot az aggályainak, miután kiderült, hogy jövőre kezdődik az oktatás a budapesti Maarif Általános Iskola és Gimnáziumban. Az iskola alapítója a Maarif Hungary Nonprofit Kft., amelynek tulajdonosa a Maarif Alapítvány. Ennek a 2016-ban útjára indított alapítványnak az égisze alatt már 317 iskola működik a világ 41 országában, beleértve a magyarországit is. Ez 2020-ban a Harsányi János Szakközépiskola helyén nyitja meg kapuit a IX. kerület, Ifjúmunkás utca 31. alatt.

A Maarif Általános Iskola és Gimnázium épülete Budapesten
Fotó: YouTube

Ami aggályokat kelthet vele kapcsolatban, az az, hogy a mögötte álló alapítvány túlságosan közel áll Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz. Emiatt Baranyi Krisztina kerületi polgármester több kérdést is feltett Pintér Sándor belügyminiszternek. A IX. kerület vezetőjét a többi között az érdekelte, készített-e az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ vagy más szerv megfelelő kockázatelemzést, de kíváncsi volt arra is, hogyan tudta a Maarif Hungary Nonprofit Kft. kevesebb mint egy hónap alatt megszerezni az 2020-as kapunyitáshoz szükséges engedélyeket. 

Recep Tayyip Erdogan a november 7-i budapesti látogatásakor személyesen Orbán Viktornak köszönte meg, hogy a Maarif Alapítvány iskolát nyithat Budapesten. A török elnök befolyására jellemző, hogy az alapítvány 12 kuratóriumi tagja közül hetet ő nevezhet ki, az alapítványt pedig eleve az általa első számú közellenségnek kikiáltott hitszónok, Fethullah Gülen fémjelezte hálózat térnyerésének a visszaszorításáért hozták létre 2016-ban.

Magyarország mellett  az EU tagországai közül csak Romániában, Franciaországban és Németországban működik Maarif-iskola.

A Belügyminisztérium Baranyi Krisztinának nem, a hvg.hu-nak azonban válaszolt.  „A Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szervek – a feladatkörükbe tartozó keretek között – minden szükséges intézkedést megtesznek a nemzetbiztonsági kockázatok felderítése, azonosítása és elhárítása érdekében” – hangzik a tárca közleménye. 

A Maarif Általános Iskola és Gimnázium ügyével egy zárt ülésen foglalkozott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is. Erről a zárt ülésről részletek nem szivárogtak ki, az MSZP-s tag, Molnár Zsolt csak annyit árult el, nemzetbiztonsági aggályok miatt az ellenzék vette elő a témát, amely most is napirenden van.