Inkább a liberális nyugati országokban jellemző a papi pedofília Veres András katolikus püspök szerint

2019. április 6., 21:28

Szerző:

Tisztázni igyekezett a magyar katolikus egyházat a felekezetet világszerte sújtó pedofilügyek alól Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a Népszavának adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy hány magyarországi egyházi személy ellen indult eljárás szexuális visszaélés miatt – akár katolikus, akár világi bíróságon – 2012 óta, Veres nem tudott válaszolni.

Esterházy-emlékünnepség Budapesten Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke
Fotó: Mónus Márton

- Pontosan nem tudom megmondani. Nem kaptunk rá felkérést, hogy készítsünk összesített statisztikát, és nem is érzem szükségét ennek, mert minden egyházmegye és minden szerzetesrend maga jár el a saját ügyeiben. Nekem tizenegynéhány ilyen esetről van tudomásom - mondta a püspök, aki szerint ő személy szerint nem ismeri az eseteket.

Veres szerint a kiskorúak zaklatása és szexuális molesztálása legkevésbé egyházi ügy. Alapvetően világi jelenségről van szó. Az egyházi személyek által elkövetett bűncselekmények aránya 0,4-0,5 százalék körül mozog.

A püspök ezután egy nagyon furcsa érveléssel vezette le, hogy Magyarországgal szemben Nyugaton miért derül fény olyan sok zaklatási ügyre az egyházban:

- Azok az országok, ahol sok visszaélésre derült fény, nem elég gyerek- és családbarátok? 

- Meglátásom szerint liberálisabbak nálunk. 

- Mi a helyzet a döntően katolikus Spanyolországgal? Vagy Írországgal? 

- A nyugati társadalmak jelentős részére érvényes a liberális szellemiség. A „liberálist” nem politikai kategóriaként használom, hanem az emberek felfogását meghatározó kifejezésként. Magyarországon egyébként van még egy ok, amiért a múltban kevesebb visszaélés történhetett. A kommunizmus idején a politikai rendőrség szigorúan fellépett a kiskorúak elleni bűncselekményekkel kapcsolatban, még az egyházi közösségekben is.

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.