Itt a fordulat? – Jelentősen csökkent a használt lakások iránti kereslet Budapesten

2019. szeptember 3. 12:38 - szerző: 168 Óra

A nyári hónapokban 14 százalékkal kisebb volt a használt lakások iránti kereslet Budapesten

– írja lapunknak megküldött szezonális elemzésében az ingatlan.com. A portál szakértője, Balogh László szerint ennek elsősorban az az oka, hogy a magas lakásárak miatt egyre kevésbé éri meg befektetési céllal ingatlant venni, mert nem biztosít akkora hozamot, mint más befektetési formák, például a kiemelkedő kamatozású lakossági állampapír.

Arról az elemzés ugyanakkor nem ír, hogy a használt lakások iránit kereslet csökkenése átmeneti-e, a kedvezményes állami hitelek, mint a babaváró hitel júliusi megjelenése ugyanis sokakat várakozásra késztethetett.

Az elemzés azt valószínűsíti, hogy ilyen mértékű keresletcsökkenés kihatással volt az adásvételekre is, de arról egyelőre nincs részletes adat, hogy kevesebb használt ingatlant adtak-e el. A kereslet csökkenése visszafoghatja az áremelkedést a fővárosban.

A vidéki használt ingatlanoknál azonban továbbra is nő a kereslet, ugyanis ott hatékonyabban tudják felhasználni a vásárlók a meglévő tőkéjüket.

Az új építésű lakások esetében azonban a kereslet növekedése töretlen: 7 százalékkal többen kerestek új lakást Budapesten, mint tavaly nyáron. A kereslet azért is növekedhet Balogh szerint, mert év végétől áfaemelés érinti az építkezéseket, ezért sokan még idén szeretnének megállapodni az ingatlanról.