Sokan vásárolnának balatoni nyaralót a falusi CSOK-ból

2020. január 10., 09:43

Szerző:

Sokan trükköznének a falusi CSOK-kal, a legtöbben ugyanis tóparti településen keresnek ingatlant egy friss felmérés szerint. Balatoni ingatlanirodák szerint látványos a szándék, sokan próbálnak nyaralóként szolgáló lakóházra, lakásra szert tenni az állami támogatásból – írja a Népszava.

Az ingatlan.com új összesítése szerint távolról sem a kis, elnéptelenedő falvakban használná fel a többség a legfeljebb 10 milliós állami támogatást, aminek felét lehet vásárlásra, felét pedig felújításra költeni. A reménybeli CSOK-osok érdekes módon a Balaton-parti településeken kínált lakások, lakóházak iránt érdeklődnek leginkább. A toplista élén Fonyód, Balatonkenese és Badacsonytomaj áll.

Az ingatlanportál azt összesítette, hogy hány olyan érdeklődő akadt egy-egy településen, aki a kedvezményt felhasználva vásárolna, és már felvette a kapcsolatot a ház vagy lakás tulajdonosával.

A legfelkapottabb húsz település fele frekventált turisztikai központban – a Balatonnál és a Tisza-tónál – található, ami szakemberek szerint arra utal, hogy sokan valójában nyaralóként szolgáló lakóház megvásárlására, vagy befektetési célra használnák fel az állami támogatást.

Balatoni ingatlanforgalmazók is megerősítették ezt a lapnak, jelezve, hogy a vásárlásig kevesen jutnak el.

Fotó: Merész Márton

 

Szakemberek már a falusi CSOK településeinek nyilvánosságra kerülésekor meglepődtek, hogy többek között olyan, kifejezetten elitnek számító Balaton-parti helységekben is fel lehet használni a támogatást, mint

az érdeklődési lista elejére kerülő Fonyód, Tihany, Balatonkenese, Balatonvilágos, Badacsonytomaj, Ábrahámhegy, vagy éppen a Káli-medence települései.

– A falusi csok szempontjából legnépszerűbb települések a Balaton partján és Pest megyében találhatók, az érdeklődések közel harmada ide köthető – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Az ingatlanszakértők szerint bevett gyakorlat, hogy a frekventált településeken a falusi CSOK segítségével vásárolnak lakóházat vagy lakást, aztán az ingatlant lényegében nyaralóként használják. Makarész András, a fonyódi City Cartel Ingatlaniroda munkatársa szerint látványos a szándék, de van, ami gátat szab a tömeges vásárlásoknak. Nyaraló vételére ugyanis a falusi CSOK nem fordítható, az ingatlanok átminősítése pedig nem egyszerű.

A falusi CSOK-ot 2486 olyan településen lehet igénybe venni, ahol 5 ezernél kevesebben laknak. Az ingatlanban az utolsó részfolyósítástól számított 90 napon belül lakóhelyet kell létesíteni, és ezt a támogatást fizető hitelintézet ellenőrzi. Az érintett családnak tíz évig életvitelszerűen a támogatott ingatlanban kell laknia, ezt a település jegyzője vizsgálhatja. Jogszerűtlen felhasználás esetén a felvett támogatást kamatokkal együtt kell visszafizetni.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.